Conceptul BMW Vision EfficientDynamics, un automobil cu 2+2 locuri, cu tehonologie complet hibrida plug-in, va fi prezentat in premiera la Salonul Auto de la Frankfurt.
Automobilul are performantele unui model BMW M, desi are un motor diesel economic.

Puterea si performantele sunt posibile prin combinarea unui motor turbodiesel cu trei cilindri cu cate un motor electric pe fiecare punte - fata, respectiv spate. Puterea totala a sistemului este astfel de 356 CP, iar cuplul maxim este de 800 Newton-metri. Dispunerea speciala a acestor trei unitati propulsoare permite realizarea unei transmisii integrale si in modul 100% electric.

Conceptul are o viteza maxima de 250 km/h (limitata electronic), cu o acceleratie de la 0 la 100 km/h in 4,8 secunde. Consumul mediu de combustibil in ciclul de testare EU este de 3,76 litri/100 kilometri, iar nivelul emisiilor CO2 este de 99 grame per kilometru.

Automobilul se conduce in modul complet electric, dupa incarcarea acumulatorului de la o sursa de conectare la curent. Daca se iau in considerare toate emisiile pentru generarea electricitatii, nivelul emisiilor masinii este de 50 grame pe kilometru.

Motorul cu combustie este un propulsor turbodiesel revolutionar, disponibil in premiera la prototipul BMW Vision EfficientDynamics. Motorul 1,5 litri pentru trei cilindri urmeaza conceptul de downsizing (de reducere a capacitatii cilindrice si marire in acelasi timp a puterii), prin utilizarea unui motor cu capacitate relativ redusa combinat cu turbocompresie pentru scaderea consumului de combustibil. Prin dimensiunile sale compacte, propulsorul cu trei cilindri este integrat perfect in fata puntii spate – dupa un model sport cu propulsor dispus central.

Combustibilul este furnizat de cea mai noua generatie a injectiei directe common-rail, turbocompresorul dispune de o geometrie varibila a admisiei pentru mai multa eficienta. Puterea maxima dezvoltata este de 163 cp, cu un maxim al cuplului de 290 Newton-metri. Coeficientul de putere per litru atins in acest mod - 109 cp - stabileste un nou record pentru tehnologia diesel. Puterea furnizata de propulsorul turbodiesel este transmisa catre puntea spate prin intermediul unei cutii de viteze cu dublu ambreiaj.

BMW Vision EfficientDynamics vine echipat cu cea mai noua versiune a cutiei de viteze BMW cu dublu-ambreiaj care are sase trepte.

Conectat la o sursa clasica de curent, spre exemplu o priza din casa (220 V, 16 A), sistemul are nevoie de maximum doua ore si jumatate pentru incarcarea celulelor litiu-polimer. Iar atunci cand este disponibila o sursa de curent cu tensiune si amperaj mai mari (380 V, 32 A), timpul de incarcare este mult mai scurt, cel mult 44 minute.

Cand functioneaza numai pe motorina, prototipul BMW Vision EfficientDynamics este capabil sa acopere o distanta de aproximativ 650 km numai prin utilizarea motorului cu combustie. Beneficiind de o raza suplimentara de actiune de pana la 50 kilometri in modul complet electric, masina poate parcurge in total aproximativ 700 kilometri.

Conceptul are o lungime de 4,60 metri, o latime de 1,90 metri si o inaltime de 1,24 metri. Masa automobilului este de 1.395 kg.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri