Afacerile producatorului de tractoare Geda Prodexim au scazut in primul semestru din acest an cu 55,5% fata de perioada similara a anului trecut, la 981.000 lei, a declarat Dan Radulescu, presedintele companiei.
"In Romania totul este blocat in prezent. De aceea, in primul semestru din acest an am realizat o cifra de afaceri de 981.102 lei. Scaderea este de 55,5% fata de perioada similara a anului trecut, cand afacerile Geda Prodexim se cifrau la 2,2 milioane lei", a declarat Radulescu.

In ceea ce priveste ponderea activitatilor companiei in cifra de afaceri, Radulescu a precizat ca de baza in acest an a fost activitatea de service a tractoarelor. "Daca anii trecuti cea mai mare parte a cifrei de afaceri era generata de vanzarea de tractoare, in acest an service-ul reprezinta aproximativ 60% din cifra de afaceri. Apoi vin vanzarile de tractoare, de utilaje si de echipamente", a spus Radulescu, citat de NewsIn.

Conform acestuia, in 2008, compania a inregistrat o cifra de afaceri in crestere cu 28,6% fata de 2007, de 5,56 milioane lei. Pentru acest an, presedintele Geda Prodexim estimeaza afaceri de 2,5 milioane lei, pastrand coeficientul de scadere din prima jumatate a anului.

Presedintele companiei a precizat ca profitul realizat de companie anul trecut, de aproximativ 600.000 de lei, a fost investit in fabrica de la Campina. In 2007, Geda a produs 60 de tractoare, in 2008 - 80, iar in acest an scaderea a fost dramatica, de numai 15 unitati.

"Noi suntem gata sa producem intre 100 si 500 de unitati pe luna, numai sa porneasca <Programul Rabla> pentru tractoare", a adaugat Radulescu.

Programul national de innoire a parcului national de tractoare va debuta in 2010 si, potrivit legislatiei, prevede acordarea unei prime de casare de 17.000 de lei pentru casarea unui tractor cu o vechime de peste 12 ani.

Conform unui studiu realizat de compania Deloitte pentru Geda Prodexim, in Romania sunt in prezent 174.000 de tractoare, in vreme ce suprafata arabila este de 9,4 milioane de hectare.

"Strategia nationala de dezvoltare durabila a agriculturii si industriei alimentare arata ca necesarul national este de 374.000 de tractoare. Mai mult, din cele 174.000 de existente, 158.000 sunt produse la Tractorul Brasov, acestea fiind poluante, cu un randament mic si cu fiabilitate scazuta. Pentru a asigura necesarul de tractoare este nevoie de multi bani, nu doar cele 200.000 care acum ne lipsesc, ci mai mult, pentru ca si cele deja existente trebuie inlocuite", a punctat Radulescu.

In lipsa comenzilor de tractoare noi, Geda Prodimex reconditioneaza tractoare produse anterior la Tractorul Brasov. "Noi luam tractorul din drumul spre casare si pastram doar sasiul spre reconstructie apoi schimbam totul: punem alta caroserie - cabina, motor Deutz, transmisie ZT, instalatie electrica noua, directie reconditionata, computer de bord. Scoatem un tractor - reconditionat la un pret sub jumatate din cel mediu al unuia nou, care indeplineste directivele europene de poluare si reciclare", a mai spus Dan Radulescu.

Acesta isi doreste ca prin viitorul Program Rabla sa fie permisa si reconstructia de tractoare, deoarece aceasta este o solutie mult mai ieftina pentru fermieri. "Totodata, mi-as dori sa vad renascut modelul U650 si sa nu fie lasat sa moara tractorul romanesc", a mai spus Radulescu.

In ceea ce priveste numarul de angajati, acesta a fost mentinut de catre Geda, astfel ca in prezent compania are 20 de salariati, acelasi numar pe care il avea si la finele anului trecut.

In prezent, in Romania exista patru producatori de tractoare: MAT Craiova, Crystal la Brasov, Hoyo la Rasnov si Geda Prodexim.

Conform lui Dan Radulescu, tractoarele importate in Romania sunt in general rulate.

Geda Prodexim este producator de tractoare agricole si industriale motorizate Deutz si transmisie ZF, remotorizeaza tractoare existente, serviceaza si vinde motoare noi si reconditionate Deutz. Compania mai produce sisteme de irigatii cu motopompe si grupuri diesel electrogene. Printre clientii produselor Geda se numara Romgaz, Uztel, precum si producatori agricoli.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri