Francois Fourmont, care a devenit din iulie 2003 director general al Dacia, iar din martie 2008 a ocupat functia de director general al grupului Renault in Romania, se va pensiona anul acesta si va parasi compania Dacia.
Fourmont lasa in urma o companie profitabila, Dacia fiind principalul exportator al Romaniei, masinile produse la Mioveni ajungand in 60 de tari, de pe 4 continente. Pana in prezent, Dacia detine 15% din exporturile Romaniei. [Vezi cine este noul sef de la Dacia]

Constructorul roman de automobile Dacia a inregistrat anul trecut un profit de 60,28 milioane euro (222 mil. lei), de doua ori mai mic comparativ cu 2007 cand a raportat 132,5 milioane euro (442,3 milioane lei). Cifra de afaceri a Dacia reprezinta 2% din PIB-ul Romaniei.

Fabrica de la Mioveni are o cadenta de 1.340 vehicule/zi (echivalentul unei masini pe minut) si 14.000 de salariati. In prezent, peste 85% din volumele de productie sunt destinate exportului.

Sub conducerea lui Fourmont, Dacia a lansat in iulie 2004 modelul Logan, iar un an mai tarziu compania inregistra profit.

In 2006, a fost lansat Logan MCV, iar in 2007 era anuntat proiectul centrului de inginerie RTR (Renault Technologie Roumanie).

In 2008, compania a inaugurat la Bucuresti centrul de design Renault Design Central Europe – primul si singurul centru de design auto din Europa Centrala si de Est.

In martie 2008, la Salonul Auto de la Geneva, a fost prezentat primul hatchback construit pe platforma lui Logan, Dacia Sandero. Dacia a lansat in februarie Logan Pick-up, iar in iunie a lansat Sandero.

Versiunea facelift a modelului Dacia logan sedan a avut loc in iulie 2008, iar cea a MCV-ului in octombrie.

Primul rezultat al creativitatii echipei de designeri din Bucuresti este conceptul Duster, prezentat in martie 2009 la Salonul Auto de la Geneva.

Dacia este marca de automobile cu cea mai mare crestere a numarului de inmatriculari de masini noi in primele noua luni din 2009, in stalele membre UE si EFTA, acesta cifrandu-se la 25,2%, respectiv 174.080 unitati. Dacia are la nivelul primelor noua luni o cota de 1,6% din piata europeana, fata de 1,2% in primele noua luni din 2008.

Dacia va produce, in 2009, aproximativ 300.000 de vehicule la uzina de la Pitesti. Anul trecut, Dacia a produs 242.385 de vehicule, dintre care 172.886 au mers la export.

Constructorul de automobile Dacia a aniversat pe 2 iulie 2009 zece ani de la preluarea de catre Renault, timp in care s-a transformat dintr-o marca nationala intr-o marca internationala.

Nascut pe 24 decembrie 1948, Francois Fourmont detine titlul de doctor in Stiinte Economice si Diploma de Studii Superioare Specializate (DESS) in Managementul de Personal. Si-a inceput cariera la Renault in anul 1975, ocupand mai multe posturi in cadrul departamentului de Resurse Umane. Din 1988 si pana in 1998, a ocupat diferite functii la uzinele de la Sandouville si Le Mans.

In ianuarie 1999 devine director general al Auto Chassis International si presedinte director general al SNT (Societe Nouvelle de Transmissions), iar in iulie 2003 este numit director general al Dacia. Din martie 2008, Francois Fourmont ocupa functia de director general al grupului Renault in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri