LeasePlan Romania, filiala a companiei olandeze de leasing operational LeasePlan Corporation, estimeaza o crestere de 20-25% a pietei de leasing operational, la 25.000-28.000 de masini in administrare.
“Piata de leasing operational s-a dezvoltat cu o crestere de peste 20%, motivele care au dus la aceasta dezvoltare este ca produsul reprezinta o solutie pe perioada de criza prin accesul la finantare si prin reducerea cheltuielilor cu administrarea flotelor auto. Piata de leasing operational ajunge anul acesta la 22.000 de masini. Pentru anul viitor estimez ca piata de leasing operational va creste cu 20-25%, la 25.000-28.000 de masini in administrare”, a declarat Bogdan Apahidean, director general LeasePlan Romania.

Fata de anul trecut, LeasePlan si-a dublat cifrele, de la 1.350 de masini in administrare in 2008 la 2.500 masini la sfarsitul lui 2009. Valoarea activelor in 2009 este de 20 de milioane de euro. Cifra de afaceri a companiei va fi anul acesta de 10 milioane euro.

Pentru anul viitor, LeasePlan mizeaza pe o flota de 4.000 de autovehicule in administrare, o dublare a cifrei de afaceri fata de acest an pana la 20 milioane euro si la o valoare a activelor de 37 milioane euro.

Apahidean a spus ca prognozele pentru piata auto in 2010 sunt de circa 100.000 de masini. “Piata auto a suferit incepand din octombrie 2008 si va scadea anul acesta poate cu peste 60%, opiniile optimiste sustin ca are putea ajunge la 130.000-150.000 de masini, iar pentru anul viitor prognozele sunt in jur de 100.000 de masini”, a spus oficialul LeasePlan Romania.

Anul acesta a scazut valoarea reziduala a masinilor administrate ca rezultat al caderii pietei de masini noi. Pentru a supravietui importatorii au trebuit sa scada preturile si in felul acesta s-au devalorizat si masinile rulate. Valorile reziduale la masinile rulate au scazut cu 15%. “Daca piata nu isi revine intr-un an vom fi afectati la sfarsitul anului 2010 si in cursul anului 2011, pentru ca valorile cu care am intrat noi in contract in 2007 si 2008 erau cu totul altele fata de cele de azi”, a mai spus Apahidean.

In acest an, compania va inregistra o pierdere de 750.000 euro, fata de un milion de euro cat estimase anterior, mai ales pe fondul reducerii costurilor si a volumelor de vanzari realizate in avans.

Seful LeasePlan a spus ca firma va inregistra profit lunar catre sfarsitul lui 2010, chiar daca pentru intregul anul va afisa pierdere. "LeasePlan va inregistra profit anual in 2011, cand estimeaza ca va administra circa 5.000 de autovehicule", a adaugat Apahidean.

Din numarul de masini in administrare, circa 30% sunt prin produsul Partner Plan, care permite clientului sa urmareasca evolutia costurilor reale cu serviciile in comparatie cu cele bugetate, iar eventuala diferenta pozitiva pe elementele de risc (anvelope, mentenanta, valoarea reziduala) se returneaza clientului, in timp ce eventualele pierderi sunt suportate de LeasePlan.

Filiala din Romania a devenit operationala in septembrie 2007 si are in portofoliul curent 118 clienti precum Metro, BCR, IBM, Actavis, Merck Sharp & Dohme, Colgate – Palmolive, Metro, Coca-Cola.

LeasePlan este lider in domeniul leasingului operational si al managementului de flote auto administrand prin filialele sale din 30 de tari aproape 1,4 milioane de vehicule, cu active de peste 14 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri