Bruxelles-ul a estimat ca garantia care ar urma sa fie acordata de Suedia, este "conforma, in limita a 82,8%", cu schema temporara privind ajutoarele de stat, care permite statelor membre sa ofere facilitati pentru accesul la finantare in contextul actualei crize economice si financiare.

Saab va trebui sa dea o prima corespunzatoare in contrapartida garantiei si va constitui rezerve suficiente pentru situatia in care va face apel la aceasta garantie. Restul de 17,2% din suma va fi luat de pe piata.

"Garantia de stat va contribui la punerea in aplicare a planului Saab fara a antrena distorsiuni ale mediului concurential", a precizat comisarul european de concurenta, Neelie Kroes, citat in comunicat.

Imprumutul ce va fi acordat de BEI va fi folosit de Saab pentru un proiect de investitii, care se refera, intre altele la reducerea consumului energetic si cresterea securitatii autoturismelor, al carui cost se ridica la 1 miliard euro.

General Motors, care a detinut Saab din 1990, a anuntat in ianuarie vanzarea constructorului auto suedez catre grupul olandez Spyker Car.