Bilant pentru sistemul bonus-malus

Mai mult de doua treimi (70,5%) din accidentele auto usoare, fara vatamari corporale, au fost solutionate in baza constatului amiabil in perioada iulie-decembrie 2009, cand s-au inregistrat 220.000 de accidente usoare, conform datelor revistei Primm.
Restul de 29,5% de dosare de dauna au fost solutionate de catre politie, fie pentru ca soferii nu s-au inteles pe cale amiabila, fie ca nu s-au incadrat in prevederile constatului amiabil pentru ca au fost implicate in accident mai mult de doua autovehicule sau nu au stiut de constatul amiabil, potrivit datelor prezentate de revista Primm.

Ardaf, Astra si Omniasig au inregistrat in perioada mentionata cele mai multe dosare pe constat amiabil.

In ceea ce priveste sistemul bonus-malus, circa 95% dintre clientii companiilor de asigurari au fost incadrati in categoria bonus in perioada ianuarie-martie 2010, dupa reinnoirea politelor de raspundere civila auto (RCA) si doar 5% in categoria malus.

Soferii vehiculelor implicate in accidente rutiere usoare, fara victime, nu mai sunt obligati, incepand de la 1 iulie 2009, sa mearga la politie pentru a obtine autorizatia de intrare in reparatie, daca completeaza si depun la companiile de asigurare formularul tipizat de constat amiabil.

Procedura se aplica numai cand sunt indeplinite concomitent patru conditii: s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale, fara vatamari corporale, au fost implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului, accidentul are loc pe teritoriul Romaniei si nu a fost comisa o infractiune prevazuta de Codul Rutier.

Asiguratorii au aplicat sistemul bonus/malus pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA) emise de la 1 ianuarie 2010, astfel ca un sofer fara daune in 2009 beneficiaza de o reducere de 10% la o polita incheiata pe o perioada de un an. In schimb, soferii cu mai multe accidente la activ vor plati o prima mai mare cu pana la 200%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri