Honda Civic din 1995 figureaza pe primul loc al listei, fiind urmat de Toyota Camry din 1989, a treia pozitie fiind ocupata tot de un model realizat de Honda, Accord, din 1991. Pe ultimele doua locuri se afla cele mai vandute berline din SUA. Dodge Caravan din 1994 este prima masina autohtona care intra in acest top, ocupand locul al patrulea.

Furtul de masini este un indicator si pentru producatorii din industria auto, intrucat hotii de masini, prin orientarea lor catre marcile straine, continua sa incurajeze importurile in defavoarea modelelor americane. Anul trecut au fost raportate ca fiind furate 1.237.114 de masini, in coborare cu 1,9% fata de anul 2003 sau, mai exact, cu 23,357 de unitati. „Usoara scadere a furturilor de masini este un semn pozitiv. Acum, toata lumea implicata in lupta impotriva unor astfel de fraude trebuie sa fie sigura ca noi vom continua activitatea incercand sa tinem aceasta problema sub control“, a afirmat Robert M. Bryant, presedinte la NICB.

Raportul imparte teritoriul american in 4 regiuni. In nord-est, unde traieste 18,6% din populatie, furtul de masini a fost in scadere cu 9,7% fata de 2003. In sud, unde traiesc cea mai mare parte a americanilor, 36,1%, numarul de masini furate s-a diminuat cu 2,9%. Doar in vest, unde traiesc 23% din americani, s-a inregistrat o crestere a acestui flagel, cu 36,2% fata de un an in urma.

Sfaturi antifurt pentru proprietarii auto

NICB da patru sfaturi posesorilor de masini pentru a creste nivelul de protectie impotriva hotilor. Primul sfat este ca soferii sa incuie masinile si sa ia cu ei cheile. Acest sfat poate parea amuzant pentru romani, dar in statele occidentale exista un obicei de a lasa cheia in contact, in special pentru perioade scurte. A doua recomandare este ca posesorii de automobile sa le doteze cu sisteme de alarma cu avertizare sonora. NICB mai recomanda conducatorilor auto sa achizitioneze sisteme de blocare a masinii, chei inteligente sau aparate care suspenda alimentarea cu benzina. Ultimul indemn pentru conducatorii auto este ca ei sa-si instaleze cele mai performante dispozitive de alarma, cele care te avertizeaza cand un utilizator neautorizat iti porneste masina si ii determina coordonatele.