Constructorul auto american Ford a semnat la Göteborg, dupa doi ani de negocieri, acordul de vanzare a subsidiarei suedeze Volvo catre compania chineza Geely.
Suma vehiculata este de 1,8 miliarde dolari.

"Pot sa confirm ca un acord final de vanzare a Volvo catre Geely a fost semnat la 14:40 (15:40, ora Romaniei)", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Volvo Automobile, Per-Aake Fröberg, fara a da mai multe detalii.

Acordul a fost semnat la sediul Volvo de directorul financiar al Ford, Lewis Booth, si de presedintele grupului Geely, Li Shufu, scrie NewsIn.

Volvo Automobile, cel mai mare constructor auto suedez, a fost separat de grupul Volvo AB odata cu vanzarea sa catre Ford, in 1999, pentru 6,4 miliarde dolari, pret de patru ori mai mare decat cel vehiculat acum pentru tranzactie de mai multe publicatii, intre care Financial Times.

Tranzactia reprezinta cea mai mare achizitie chineza in sectorul auto din strainatate si marcheaza debutul unei noi etape pentru Volvo, care se confrunta cu dificultati dupa mai mult de zece ani in cadrul grupului Ford.

In ciuda reticentelor initiale, sindicatele din Volvo Automobile - grup care are circa 22.000 de salariati pe plan mondial, din care 16.000 in Suedia - au acceptat sambata vanzarea companiei catre Geely.

Negocierile Ford - Geely din ultimul an:

- februarie 2009 - Ford purta discutii cu Geely Automobile Holdings pentru vanzarea Volvo;

- august 2009 - grupul chinez Geely lucra la un plan ce presupunea cumpararea unei participatii majoritare in cadrul Volvo Cars;

- decembrie 2009 -
chinezii au noi concurenti in cursa pentru preluarea Volvo;

- 11 martie 2010 - Geely a facut rost de bani pentru preluarea Volvo;

- 28 martie 2010 - cele doua parti ajung la un acord: suma vehiculata este de 1,8 miliarde dolari;




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri