Consiliul Concurentei a amendat cu peste un milion de lei (252.000 euro) cinci societati comerciale ce isi desfasoara activitatea pe piata intretinerii si repararii autovehiculelor din municipiul Slobozia.

In urma investigatiei, declansate din oficiu in luna februarie 2009, autoritatea de concurenta a constatat ca, intre International Service Slobozia SA, Simserv SRL, Euro Solutions SRL, Selena Impex SRL si Real Test SRL din Slobozia s-a incheiat o intelegere anticoncurentiala de tip cartel, avand ca obiect fixarea tarifelor pentru ora de manopera. Ca urmare a acestei intelegeri, ce a functionat in perioada octombrie 2008 - februarie 2009, cele cinci societati comerciale au majorat si si-au aliniat la acelasi nivel tarifele, ceea ce a condus la eliminarea concurentei intre partile implicate.

“In contextul actualei crize economice, tendinta de a incheia intelegeri anticoncurentiale creste si ca urmare Consiliul Concurentei va monitoriza cu si mai multa atentie toate sectoarele economiei nationale, indiferent de marimea sau importanta acestora, si va sanctiona cu duritate orice tip de practica anticoncurentiala, deoarece efectele acestora sunt resimtite in primul rand de consumatorii finali” a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Avand in vedere ca intelegerile de acest fel sunt considerate incalcari grave ale regulilor de concurenta, Consiliul Concurentei a decis sanctionarea partilor implicate, cu amenda astfel: Simserv SRL cu 158.240 lei (echivalentul a peste 36.000 euro), Selena Impex SRL cu 227.777 lei (echivalentul a peste 52.000 de euro), International Service Slobozia SA cu 224.019 lei (echivalentul a peste 51.000 de euro), Real Test SRL cu 216.097 lei (echivalentul a 50.000 de euro) si Euro Solutions SRL cu 268.233 lei (echivalentul a 62.000 de euro).

Tot in acest caz Consiliul Concurentei a acordat, pentru prima data, o reducere semnificativa a amenzii, ca urmare a recunoasterii exprese a participarii la intelegerea anticoncurentiala, de catre una din societatile sanctionate (International Service Slobozia SA).

Acest tip de cooperare (recunoasterea participarii la practica anticoncurentiala pe parcursul investigatiei) este diferit de prezentarea voluntara de probe care face obiectul “politicii de clementa”.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Proiectul PMB Rabla TAXI trebuie aprobat de Consiliul Concurentei