Reparatorii autorizati de masini sunt fortati sa mareasca pretul la service din cauza majorarii TVA cu 5%, insa in cele mai multe cazuri acestia vor suporta diferenta fie prin reducerea pretului la manopera, fie prin alte promotii.

Prin reducerea preturilor la manopera, service-urile autorizate vor sa atraga clientii care si-ar fi reparat masina la negru.

“Datorita cresterii TVA, pretul final platit de client pentru manopera si piese va fi mai mare. Luam in calcul ca acest lucru ar putea descuraja reparatiile in service-uri autorizate, de marca. Alto Syncro va implementa pentru clientii sai un program de discounturi variabil la manopera in functie de vechimea masinii. Astfel discountul la manopera este de 10% pentru masinile mai noi de 2 ani si merge pana la 35% pentru autoturismele de peste 5 ani. Alto Syncro si Avia Motors ofera alternative de piese, prin Cluburile Avia si Alto membrii lor beneficiaza de 5% discount la orice piesa si 10% discount la accesorii”, a declarat Catalin Balaban, director service Alto Syncro (service Pantelimon).

Segmentul masinilor mai vechi sau mai ieftine va fi cel mai afectat de un TVA de 24%, cand vine vorba de service. "Ne asteptam la o scadere a lucrarilor pe segmentul masinilor mai vechi si/sau mai ieftine dar nu si pe cel al masinilor premium sau lux, care dealtfel reprezinta majoritatea clientilor Auto1one, pentru posesorii carora diferente de cateva zeci de lei nu reprezinta o problema", a precizat Dan Damian, director general Auto1one.

Service-urile auto vor negocia cu furnizorii de piese pentru a obtine un discount. "Vom negocia cu furnizorii pentru reduceri suplimentare, vom acorda si noi reduceri, pentru ca in final sa suportam o parte din cresterea de TVA, sa nu transferam integral aceasta povara spre clientii nostri", a mai spus Damian.

Majorarea TVA le da bataie de cap service-urilor auto intrucat vor trebui sa isi recalculeze preturile pieselor de pe stoc.

“Incepand de la 1 iulie vom aplica TVA de 24% la piese, insa vom reduce costul orei la manopera, pentru ca pretul final pentru client sa ramana la fel ca si pana acum. Noua schimbare ne da de munca, suntem nevoiti sa refacem toate preturile la piesele de pe stoc”, a declarat Catalin Dinu, director tehnic Dinu Service (service multi-marca Drumul Taberei).

Service-urile auto considera ca majorarea TVA va incuraja evaziunea fiscala.

Brady Auto Center (service Skoda Militari): “Incercam sa suportam diferenta de TVA la manopera, insa la piesele Skoda suntem fortati sa aplicam TVA. Daca importatorul marcii, Porsche Romania, va decide o promotie, noi o vom aplica. Marirea TVA va incuraja oamenii la evaziuni”.

Arian Motors (service Calea Plevnei): “In prima faza la 1 iulie marim preturile din cauza TVA de 24%, insa saptamana viitoare vom reduce preturile cu peste 15%. La o factura care in prezent face 100 lei, peste o saptamana vrem sa avem un pret de 80-90 lei. Marirea TVA ii ajuta si mai mult pe cei care lucreaza la negru”.

Dexcar Service (service multi-marca Berceni): “Vom aplica TVA de 24%, incepand de la 1 iulie, la piese, insa manopera va ramane la fel”.

Lecarro Ploiesti (service Ploiesti): “Manopera ramane aceeasi, insa la piese se va adauga TVA de 24%”.

Costul mediu este intre 500 – 1.000 lei inclusiv TVA pentru revizii auto si intre 1.000 - 3.000 lei inclusiv TVA pentru reparatii. Diferenta de TVA ajunge la aproximativ 30 lei la o revizie si de circa 80 lei la o reparatie, potrivit Auto1one.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Brady: Peste 50% dintre clientii de masini rulate provin din online