Companiile din industria auto considera ca marirea TVA favorizeaza persoanele fizice care aduc autoturisme noi si rulate din Uniunea Europeana pe diverse firme create special pentru a achizitiona bunuri fara taxe.
“In mod evident, majorarea cotei de TVA favorizeaza importurile ilegale de masini noi si second hand, folosindu-se de practica firmelor de sacrificiu. Pe de alta parte va creste numarul celor care isi vor cumpara masini SH din UE, cei care le cumpara pe firme vor prefera aceasta varianta, pentru a evita plata TVA, insa cred ca numarul persoanele fizice care isi cumpara masini direct din afara tarii nu va creste”, a declarat Attila Okanyi (foto), director general Autovit.ro, unul dintre cele mai mari site-uri de anunturi auto din Romania.

Potrvit acestuia, dealerii de masini rulate vor avea de suferit in primul rand din cauza obligatiei lor de a aplica TVA majorata la pretul masinilor, mai putin din cauza samsarilor care aduc masini din UE, clientela celor 2 tipuri de vanzatori fiind totusi diferita (unii cauta chilipiruri, altii cauta garantie si masini cu istoric cunoscut).

Si Wenzel Weber, directorul general al Automobile Bavaria, considera ca “datorita devalorizarii RON din ultima perioada si cresterii TVA cu 5 puncte procentuale preturile autoturismelor vor creste cu aproximativ 10-15%, de aceea, urmatoarele 4-8 saptamani, ce vor constitui o perioada de acomodare cu noile conditii, vor fi cu siguranta o invitatie catre clienti sa isi caute si achizitioneze autoturisme rulate din strainatate”.

Oamenii vor cauta masini rulate intai in targ.

Lecarro Ploiesti: “Este clar ca din cauza TVA-ului marit romanii vor cauta masini rulate intai in targ, pentru a iesi mai ieftin, insa dupa ce vor verifica la service autoturismul respectiv isi vor da seama ca nu ii va costa mai putin, iar cu banii pe care ii baga in anumite piese, mai bine isi cumpara cu garantie de la un dealer”.

Arian Motors (Calea Plevnei): “Marirea TVA va face ca masinile rulate care sunt vandute in targ sa aiba o cautare mai mare”.

Anul acesta, vanzarile de masini rulate ar putea creste cu 5%. “ Cred ca vom inregistra o crestere de max. 5% a vanzarilor de masini rulate, fiindca cererea si puterea de cumparare vor scade din cauza cresterii preturilor in general”, a mai spus seful Autovit.ro

Directorul Automobile Bavaria mai spune ca aceste schimbari “vor constitui o lovitura in piata pe termen scurt, cu toate acestea numarul autoturismelor vandute in Romania in acest an va fi cu mult sub cifra de anul trecut, in ciuda asteptarilor de redresare in cea de-a doua jumatate a anului”.

Unii dealeri de masini prefera sa suporte diferenta de TVA la lotul de masini existent in parc. “Nu vom mari preturile la masinile rulate de pe stoc, vom suporta diferenta de 5% TVA, insa la urmatorul lot de autoturisme care va intra in parc vom aplica un TVA de 24%. Avantajul la masinile second-hand este ca oricum pretul se negociaza”, a declarat un reprezentant al Brady Auto Center (Militari).

Citeste si Cum te va afecta cresterea TVA daca vrei sa cumperi o masina?

Reparatorii autorizati de masini sunt fortati sa mareasca pretul la service din cauza majorarii TVA cu 5%, insa in cele mai multe cazuri acestia vor suporta diferenta fie prin reducerea pretului la manopera, fie prin alte promotii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri