Intr-un top al celor mai sigure masini de pe piata americana, realizat de Insurance Institute for Highway Safety, Ford Five Hundred si Mercury Montego, echipate cu airbag-uri laterale, au obtinut cele mai mari calificative („Gold“) la categoria vehiculelor mari, potrivit CNN. Cele doua vehicule sunt versiuni ale aceleiasi masini, dar sunt diferite din punct de vedere stilistic.

Modelele care au obtinut calificativul „Gold“ prezinta cele mai bune evaluari pentru protectie impotriva impactului frontal, lateral, spate. Marcile care au fost incluse in clasa „Silver“ au primit cele mai bune calificative pentru protectie impotriva impactului frontal si lateral si acceptabil pentru protectia contra impactului spate. La categoria vehiculelor mari, doar modelul Audi A6 a mai fost inclus in clasament, primind insa calificativul „Silver“.

In categoria masinilor mijlocii, cele mai bune evaluari au fost acordate vehiculelor Saab 9-3 si Subaru Legacy, inca cinci modele fiind incluse in aceasta diviziune a clasamentului. Dintre masinile mici, doar Honda Civic a primit calificativul „Gold“.

Acest clasament nu cuprinde SUV-uri, intrucat nu au fost finalizate testele privind impactul lateral asupra celei mai mari parti din aceste vehicule. Toate automobilele castigatoare au airbag-uri laterale pentru protejarea capului pasagerilor.

Topul prezentat de aceasta organizatie premiaza alte vehicule fata de clasamentul Administratiei Nationale pentru Siguranta Traficului Rutier (ANSTR), organizatie guvernamentala din SUA. In topul ANSTR, automobilele realizate de Hyundai Motor Co., Honda Motor Co., DaimlerChrysler AG si Subaru ocupa primele pozitii, in acest top predominand marcile japoneze. Insurance Institute for Highway Safety este o organizatie non-profit, fondata de societati de asigurare si care se ocupa de evaluarea automobilelor din punctul de vedere al sigurantei.

Top 10 - cele mai fiabile masini de pe piata americana

- Masini mari

Gold: Ford Five Hundred/Mercury Montego

Silver: Audi A6

- Masini mijlocii

Citeste si:

Gold: Saab 9-3

Gold: Subaru Legacy

Silver: Audi A3

Silver: Audi A4

Silver: Chevrolet Malibu cu airbag-uri optionale

Silver: Volkswagen Jetta

Silver: Volkswagen Passat

- Masini mici

Gold: Honda Civic cu 4 usi