Seful Guvernului a avut o intrevedere cu reprezentantii companiei Fordla Palatul Victoria, in cadrul careia a fost analizat stadiul investitiei de la Craiova, a informat Executivul printr-un comunicat, potrivit Mediafax.

In acest context, John Fleming, promovat recent in functia de presedinte pentru productie si relatii privind aspectele de munca in cadrul Ford Motor Company, a confirmat angajamentul pentru Romania si fabrica de la Craiova, arata sursa citata.

"Compania Ford isi mentine angajamentul de a investi in proiectul de la Craiova peste 675 de milioane de euro. Totodata, incepand cu prima parte a anului viitor, la Craiova vor incepe angajarile. Intentia noastra este ca la fabrica de la Craiova sa ajungem de la 3.500 de angajati, cat sunt in prezent, la 7.000 in anii care urmeaza", a spus John Fleming, citat in comunicat.

El a aratat totodata ca din noua functie pe care o va detine va continua sa monitorizeze indeaproape proiectul investitional de la Craiova, mentionand ca acesta este unul prioritar pentru compania Ford.

Premierul l-a asigurat ca Guvernul va continua sa sustina mediul de afaceri si sa stimuleze investitorii romani si straini sa-si mentina si sa-si extinda afacerile in Romania.

"Sprijinim investitiile straine si nationale, in aceasta perioada de criza, pentru ca scopul nostru comun este mentinerea si crearea de locuri de munca", a spus Boc.

In cadrul intrevederii, John Fleming l-a prezentat primului-ministru pe noul presedinte al Ford Europa, Stephen Odell.

Citeste si:

Ford si reprezentantii Guvernului negociaza in prezent termenii unui act aditional la contractul de privatizare a companiei din Craiova.

Surse implicate in negocierile cu Ford au declarat pentru Mediafax ca grupul a cerut Guvernului prelungirea cu un an a termenelor contractuale privind investitiile si parametrii de productie care trebuie atinsi la Automobile Craiova pana in septembrie 2011, invocand criza financiara, solicitare care are mari sanse sa fie acceptata de Executiv.

Informatia a fost confirmata ulterior de catre ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, care a declarat agentiei MEDIAFAX ca Ford a solicitat autoritatilor romane o amanare cu cel putin 12 luni a obligatiei din contractul de privatizare al uzinei de la Craiova privind atingerea unei productii de 250.000 de unitati in 2011.

Ford Motor a achizitionat in septembrie 2007 un pachet reprezentand 72,4% din actiunile Automobile Craiova, pentru 57 milioane euro.

Potrivit contractului, Ford Romania trebuie sa ajunga intr-un interval de patru ani, pana in septembrie 2011, la un volum de productie de peste 250.000 unitati, in caz contrar compania americana urmand sa plateasca statului daune de pana la 25% din valoarea achizitiei Automobile Craiova. Nivelul sanctiunilor scade la 10% din valoarea contractului daca se produc intre 200.000 si 225.000 de vehicule si la 5% daca se construiesc intre 225.000 si 250.000 unitati.

Conform datelor din luna aprilie, de la achizitia uzinei din Craiova, Ford a asamblat aproximativ 400 de autovehicule, ceea ce insemna ca productia trebuie marita de 625 de ori pana in luna septembrie.