Conceptul original al tehnologiei supraalimentarii este strans legat de numele Porsche si de marca Porsche. Octombrie 1974 a fost momentul in care producatorul german de masini sport a lansat primul automobil de serie dotat cu supraalimentare prin esapament cu gaz. Iar de atunci, fiecare noua genera■ie Porsche 911 Turbo a fascinat entuziastii din lumea intreaga cu o caracteristica speciala a tehnologiei: intercooler, bi-turbo, VarioCam Plus, precum si titlul \"Cea mai curata masina din lume\" au stabilit cote de referin■a in dezvoltarea supraalimentarii. Acum, punctul de atrac■ie al noii genera■ii Porsche Turbo poate fi tradus prin trei ini■iale: VTG.
Prin introducerea noului model, Porsche va prezenta primul motor Otto supraalimentat cu geometrie variabila a turbinei (VTG). Aceasta tehnologie a fost disponibila la motoarele diesel inca din anii '90 si a asigurat o imbunata■ire semnificativa a comportamentului propulsorului, in special a accelera■iei la un nivel redus al vitezei. Insa, temperatura mult mai mare a gazelor de esapament - poate depasi 1.000░ C - in compara■ie cu motoarele diesel s-a dovedit un prag ce nu a putut fi trecut. Porsche a rezolvat aceasta problema printr-o colaborare stransa cu Borg Warner Turbo Systems, prin utilizarea - acolo unde a fost nevoie - unor materiale specifice tehnologiei spa■iale, care sunt rezistente la temperaturi ridicate.

Principala caracteristica a sistemului VTG o reprezinta paletele variabile ale turbinei care direc■ioneaza curentul esapamentului in direc■ia exacta ceruta de roata turbinei. Principiul turbinei cu geometrie variabila combina beneficiile unei supraalimentari mici prin gaz de esapament cu cele ale uneia mari - o combina■ie care asigura un raspuns rapid si un cuplu mare la tura■ii mici ale motorului, precum si o putere mare si performan■e inalte la viteze mari. Iar nivelul maxim al cuplului motor este men■inut constant de-a lungul unui rewgistru larg de viteze.
Aniversarea

Supraalimentarea cu gaz de esapament a fost inventata acum 100 de ani: la 16 noiembrie 1905, inginerul elve■ian Dr. Alfred BŘchi a primit patentul No. 204630 din partea Oficiului Imperial German al Inven■iilor pentru "masina cu combustie ce consta dintr-un compresor (turbina compresoare), un piston motor si o turbina, intr-un aranjament succesiv".

Nascut la 11 iulie 1879, BŘchi - decedat la 27 octombrie 1959 - a lucrat ca inginer in oraselul elve■ian Winterthur. Ideea lui nu a fost numai de a precompresa aerul care curge prin motor, dar si de a folosi energia cinetica ce este produsa de gazul de esapament sub presiune ridicata, care era irosita pur si simplu. Motiv pentru cre a folosit gazul de esapament care este eliminat dupa procesul de combustie pentru a pune in miscare o turbina, iar aceasta sa ac■ioneze un compresor care sa precomprime aerul de admisie, iar acesta sa fie impins in motor. Astfel a fost momentul de apari■ie al supraalimentarii.

BŘchi a avut de asteptat o perioada indelungata pana cand inven■ia lui a putut fi pusa in aplica■ie in mod frecvent. Prima folosire a tehnologiei turbocompresorului a fost in 1923, la motoarele navale de mari dimensiuni, atunci cand Ministerul Transporturilor din Germania a comandat construirea vaselor de linie Danzig si Preussen. Fiecare din cele doua nave de pasageri aveau motoare diesel duble, fiecare cu zece cilindri, a caror putere a crescut de la 1.750 la 2.500 cai-putere gra■ie tehnologiei supraalimentarii.

Primele incercari de a folosi ideea in industria auto au fost spre finalul anilor '50, cu asa-numita "diferen■a turbo" - raspuns intarziat al motorului la accelerare -, ceea ce a facut ca provocarea dezvoltarii propulsoarelor sa fie greu de atins la acea vreme.

In 1973, Porsche a folosit modelul 917/30 in cursele US CanAM Series, masina ce avea un motor ce dezvolta peste 1.100 cai-putere ca urmare a utilizarii tehnologiei turboalimentarii, motiv pentru care concuren■a a fost pur si simplu umilita pe pistele nord-americane. Rezultatul a fost modificarea regulamentului in CanAM Series, astfel ca omnipotentul 917/30 a fost trimis direct la muzeu.

Primul 911 supraalimentat

Cu o putere maxima de 260 "cai", o vitezza de top de peste 250 km/h (155 mph), o accelera■ie (0-100 km/h) in numai 5,5 secunde - performan■e care vorbesc singure despre ceea ce putea automobilul -, primul Porsche 911 Turbo a impresionat inca de la apari■ia in cadrul Paris Motor Show, in 1974. Bolidul supersport avea puterea maxima la doar 5.500 rota■ii/minut, in timp ce cuplul motor ajungea la 343 Newton-metri la 4.000 rot/min. La acea vreme, performan■ele pe care le atingea Porsche nu mai fusesera auzite la un motor supraalimentat. Inginerii de la Porsche au reusit sa ofere asemenea performan■e motorului gra■ie utilizarii unei supape bypass. Si pentru a reduce "diferen■a turbo", specialistii in dezvoltare de la Porsche au folosit o mica supraalimentare care raspundea la un moment mai devreme si reducea lipsa de cuplu corespunzatoare.

Prin intrarea pe pia■a in 1977, succesorului modelului original Turbo dezvolta sia mai mult, anume 300 cai-putere la o capacitate de 3,3 litri. Creseterea de putere a fost ob■inuta atunci gra■ie unei noi caracteristici: un intercooler aparea pentru prima data la o masina de serie. Racirea aerului de supraalimentare la mai pu■in de 100░C cu ajutorul intercooler-ului a permis ca presiunea turbinei sa scada fara ca motorul sa piarda din putere.

Porsche Turbo ľ o masina performanta la toate capitolele

In 1990, Porsche a largit segmentul de top prin introducerea noului 911 Turbo. Un intercooler cu 500% mai mare, o turbina cu dimensiuni crescute si o aprindere controlata prin presiune au fost atuurile prin care puterea a crescut la 320 CP. In acelasi timp, noua masina era si una foarte prietenoasa cu mediul inconjurator, controlul avansat al esapamentului realizandu-se printr-un convertor catalitic triplu, o tehnologie care indeplinea cele mai stricte standarde de emisie din SUA. Chiar si emisiile iesite prin supapa bypass erau cura■ate printr-un catalizator separat.

A patra genera■ie 911 Turbo a aparut la inceputul anului 1995, avand la baza un motor de 3,6 litri adus de la gama 911 Carrera. Performan■ele au intrat intr-o noua era, mai ales pentru ca noua unitate propulsoare avea supraalimentare dubla. Urmand tehnologia de la Porsche 959, in 1987 s-a introdus o supraalimentare prin gaz de esapament, astfel ca noul 911 Turbo era primul model cu supraalimentare dubla in produc■ie de serie.

Puterea maxima a noului 911 Turbo a atins pragul de 408 CP la 5.750 rot/min, cu un cuplu maxim de 540 Nm la 4.500 rota■ii/minut. Fara indoiala, cu asemenea performan■e senza■ionale a fost clar ca accelera■ia (0-100 km/h) a scazut la doar 4,5 secunde, in timp ce viteza maxima a urcat pana la 290 km/h (180 mph). Inca o data, intregul proces de dezvoltare a puterii a fost mai armonios, cele doua turbine - miniaturizate ca dimensiuni - avand un raspuns mai rapid la curgerea gazelor de esapament.

O alta capodopera a inginerilor de la Porsche a fost sistemul de management al esapamentului, o tehnologie catalitica sofisticata in combina■ie cu noul On-Board Diagnosis II (OBD II), toate acestea facand ca noul 911 Turbo sa fie cea mai curata masina din lume. Prin folosirea "creierului" electronic al motorului, OBD II a fost capabil sa detecteze posibilele deficien■e in managementul emisiilor si sa inregistreze pana la 20 de defec■iuni pentru analize succesive.

Doua concepte de motoare intr-unul singur

Cea mai remarcabila caracteristica tehnica a actualei versiuni 911 Turbo - intrata pe pia■a in anul 2000 - este VarioCam Plus, un ingenios sistem care reduce atat consumul de combustibil, cat si emisiile, dar imbunata■este si fine■ea motorului. Un beneficiu suplimentar a acestei tehnologii este optimizarea puterii si a cuplului motor, astfel ca Turbo dezvolta acum 420 "cai" la 6.000 rot/min si atinge o viteza maxima de 305 km/h (189 mph). In plus, consumul de carburant este cu 18% mai mic decat la precedentul model.

Marele avantaj al VarioCam Plus este combinarea a doua concepte de motor intr-unul singur, regland the axul cu came pe partea admisiei si variind cursa supapelor motorului prin ceea ce se numeste managementul Motronic. Astfel economia de combustibil este si mai mare, emisiile scad - la tura■ii din cele mai variate -, combinate cu nivel ridicat al puterii si al cuplului motor, in condi■iile in care cursa supapei nu este mai mare de 10 millimetri.

Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Auto »Setari Cookie-uri