Bosch a inceput productia pentru sistemul de propulsie paralel complet hibrid care va echipa modelele Volkswagen Touareg si Porsche Cayenne S.
Bosch furnizeaza componentele centrale, cum ar fi sistemul electronic si motorul electric, dar si sistemul de comanda, care este „creierul“ autovehiculului - sistemul Motronic pentru autovehicule hibride - cel care comanda motorul electric, motorul cu ardere interna sau pe amandoua, atunci cand acestea actioneaza impreuna.

Noile autovehicule Volkswagen Touareg si Porsche Cayenne S pot atinge o viteza maxima de 50 pana la 60 de kilometri pe ora folosind doar energie electrica. Atunci cand soferul este grabit, unitatea electrica si motorul cu ardere interna actioneaza impreuna. In acest caz, modelele Volkswagen si Porsche accelereaza de la 0 la 100 km/h in numai 6,5 secunde. La utilizarea acestui sistem de propulsie, puterea creste pana la 279 kW (380 CP), in timp ce cuplul poate atinge o valoare maxima de 580 Nm.

In comparatie cu varianta V8 din dotarea autovehiculelor din primele generatii, versiunile hibride au un consum de carburant redus cu pana la 40%. In cadrul ciclului UE, consumul de carburant este redus pana la 8,2 litri de benzina la 100 de kilometri, iar nivelul de emisii de CO2 scade la 193 grame/kilometru. De asemenea, ambele autovehicule indeplinesc norma de poluare Euro 5 si standardele ULEV 2 aplicabile in S.U.A.

Mai mult, daca soferul reduce viteza, pana la circa 160 de kilometri pe ora, se activeaza asa numita functie de planare: motorul cu ardere interna se decupleaza automat si autovehiculul continua sa ruleze fara a consuma carburant, in timp ce toate sistemele de siguranta si cele de confort continua sa functioneze fara probleme. Chiar si in cazul franarii, totul se deruleaza automat. Unitatea de comanda a sistemului calculeaza pe baza presiunii aplicate pedalei de frana, care este momentul de franare ce trebuie aplicat electric prin intermediul motorului generator integrat (IMG). Sistemele de siguranta, cum ar fi de exemplu ABS sau ESP® nu sunt afectate – din contra, au prioritate.

Modelele hibride Volkswagen si Porsche sunt echipate cu un motor cu sase cilindri in V, cu o cilindree de 3 litri, supraalimentat, cu sistem de injectie directa si o transmisie automata cu 8 trepte de viteza. Motorul V6 dezvolta o putere de 245 kW (333 CP) si genereaza un cuplu maxim de 440 Nm, incepand de la 3.000 rpm. Agregatul este completat de un motor generator integrat (IMG) furnizat de Bosch. Motorul electric, racit cu apa, este integrat la fel ca si ambreiajul propriu, intr-un modul hibrid, dispus intre motorul cu ardere interna si transmisie, ocupand foarte putin spatiu datorita diametrului de 30 de centimetri si lungimii de numai 145 de milimetri. IMG dezvolta o putere de 34 kW si un cuplu maxim de 300 Nm.

Motorul generator integrat in autovehiculele Volkswagen si Porsche asigura o viteza maxima de 50 pana la 60 de kilometri pe ora folosind numai energie electrica, cat timp nivelul de incarcare al acumulatorului hibrid din nichel-metal (NiMH) permite acest lucru. Acumulatorul are o capacitate de 1,7 kWh la o tensiune de alimentare de 288 V. In timpul franarii, motorul electric, care actioneaza in acest caz la fel ca un generator, recupereaza energia cinetica, care este inmagazinata in acumulatorul de inalta tensiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri