Constructorul auto japonez Mitsubishi negociaza cu guvernul spaniol infiintarea unei fabrici de componente pentru vehicule electrice la Vigo, in nord-estul Spaniei, in timp ce regiunea Catalonia este destinatia favorita pentru constructia viitoarei uzine din Europa a grupului chinez Chery, scrie Mediafax.

"Suntem pe cale sa negociem obtinerea unei decizii pozitive. Evident, exista conditiile pentru ca aceasta uzina sa fie instalata in Spania, una din tarile care promoveaza mult vehiculele electrice", a declarat ministrul Economiei, Elena Salgado.

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero se afla intr-o vizita in Japonia, unde s-a intalnit cu directorul general al grupului Mitsubishi, Mikio Sasaki.

"Infiintarea acestei fabrici va contribui la schimbarea modelului de productie si la dezvoltarea bazei industriale a tarii, esentiala pentru asigurarea unei cresteri durabile", a aratat Salgado.

Potrivit presei, constructia uzinei, posibil in apropierea unei fabricii grupului francez PSA Peugeot Citroen, la Vigo, va implica o investitie de 400 de milioane de euro din partea Mitsubishi.

Cele doua grupuri colaboreaza deja pe segmentul vehiculelor electrice, iar din aceasta toamna Mitsubishi va fabrica masini electrice mici, destinate traficului urban, pentru PSA.

Guvernul spaniol promoveaza puternic dezvoltarea si utilizarea masinilor electrice si a alocat acestui domeniu 590 milioane euro, pentru doi ani, astfel incat pana in 2014 sa ajunga in circulatie 250.000 de vehicule de acest tip.

Pe de alta parte, regiunea Catalonia a anuntat, joi, ca este cea mai bine pozitionata pentru gazduirea viitoarei uzine europene a constructorului auto chinez Chery.

Anuntul a fast facut dupa o vizita in China a presedintelui regiunii Catalonia, Jose Montilla.

Chery a mai primit oferte din partea Turciei si Italiei, pentru amplasarea uzinei, potrivit unor surse apropiate situatiei citate de Dow Jones.
Montilla s-a intalnit in China cu directorul general al Chery, Yi Yaontong.

Cei doi au convenit elaborarea unui studiu privind viabilitatea economica si financiara a constructiei uzinei Chery in Catalonia.

Potrivit presei spaniole, infiintarea uzinei ar permite crearea, in mod direct, a 3.000 de locuri de munca si indirect a altor 10.000 de posturi.
Somajul din Spania era, in iulie, de 20,3%, potrivit Eurostat, cel mai ridicat din zona euro.

Uzina va fi construita pana in 2012 iar productia va incepe efectiv in 2015, vehiculele urmand sa fie destinate pietelelor europene si mediteraneene.

Industria auto asigura 7,5% din PIB-ul Cataloniei si reuneste o forta de munca de 110.000 de persoane.

In regiune mai opereaza in principal grupul japonez Nissan si producatorul spaniol Seat (parte a Volkswagen).

Chery, cel mai mare constructor auto privat din China, detine unitati de productie in 16 state si are vanzari in peste 70.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Mitsubishi, investigata pentru trucarea emisiilor
Setari Cookie-uri