Piata auto din Romania va continua sa scada si in prima jumatata a anului viitor, cresterea fiind asteptata in ultimul trimestru din 2011, fiind necesari 3-4 ani pentru a ajunge din nou la nivelul din 2009, considera Nicoleta Gerea, directorul de vanzari si dezvoltare retea Toyota Romania.
" Anul viitor, piata auto ar putea avea o descrestere fata de anul acesta, insa din 2012 ne asteptam odata cu relansarea economiei, pentru ca aceste doua elemente sunt foarte mult interconectate, sa vedem o crestere a pietei auto in Romania. Din 2014 speram noi ca piata auto sa ajunga din nou la dimensiunea celei din 2009", a declarat pentru Wall-Street Nicoleta Gerea.

Previziunile Toyota au la baza prognozele economiei romanesti. "Din 2000 si pana in 2010 se observa o corelare intre cresterea economica si industria auto. Atata timp cat toate prognozele pentru la anul raman in zona gri in ceea ce priveste economia Romaniei, cel putin pentru primele doua trimestre, ne asteptam ca si piata auto sa aiba un declin. Pentru ultimul trimestru din 2011 institutiile financiare au prognozat o crestere, de aceea ne asteptam ca si piata auto sa inceapa sa isi revina, dar sigur cu un trend mai lent decat economia", spune Gerea.

Compania se asteapta in decembrie la vanzari similare lunii ianuarie, cea mai slaba luna din 2010.

"Vanzarile in decembrie pentru Toyota credem ca vor fi la nivelul din ianuarie, poate putin mai bine, insa semnificativ sub lunile octombrie si noiembrie, care vor fi impulsionate de finalul programului Rabla", este de parere Gerea.

Toyota Romania vrea sa isi mentina cota de piata din 2009 de 2,8% si anul acesta. Compania mizeaza pe vanzari de 3.000 de unitati in 2010.

In 2014, Toyota Romania ar putea vinde circa 100 de masini hibride Auris, model lansat in septembrie pe piata romaneasca la un pret de 24.000 euro cu TVA pentru modelul de varf cu echiparea Sol.

Compania va aduce in Romania si Auris hibrid cu echiparea de baza la un pret de 20.000 euro cu TVA si cu echiparea intermediara la un pret de 22.000 euro cu TVA.

In prezent in Romania, sunt 4 masini Auris hibrid, iar pana la finalul anului compania va mai aduce inca 10 unitati. Toyota Romania are deja un client pentru modelul Auris hibrid.

Auris hibrid va depasi in vanzari modelul Prius. "Auris hibrid se va vinde mai bine decat Prius, fiind mai ieftin si datorita faptului ca este in clasa compacta C, unde piata in principiu este mult mai condensata. Daca ne uitam la structura pietei auto, segmentele B si C detin peste 70% din livrarile de masini, automat asteptarile de la Auris hibrid sunt mai mari decat la Prius ca si volum de vanzari. Anul acesta, o sa vindem 7 unitati Prius", a mai spus Gerea.

Peste doi ani Toyota va lansa tehnologia hibrid pe inca un model de volum in segmentul B, nu a fost facut public numele insa se pare ca va fi Yaris, care va primi la anul o noua imagine, odata cu lansarea noii generatii.

Oficialii Toyota spun ca in urmatorii 5-6 ani marca japoneza va lansa 10 modele hibrid, iar pana in 2020 toata gama va fi disponibila cu sistemul Hybrid Synergy Drive.

In Romania, clientii de masini hibride au o singura facilitate, nu platesc taxa de inmatriculare. In tarile vestice, pe langa neplata taxei auto, beneficiaza de un impozit anual redus si un bonus de circa 3.000 euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri