In 2009, vanzarile de automobile au urcat cu 46,15%. In august, numarul de vehicule comercializate a avansat cu 55,7% fata de intervalul similar din 2009, iar in septembrie ritmul de crestere a fost de 40%, potrivit agentiei China Noua, arata Mediafax.

Cresterea rapida a pietei auto este in beneficiul industriei chineze de profil, dar provoaca si ingrijorare, in special in privinta traficului si a poluarii.

Seful departamentului resurselor si dezvoltarii din Centrul de stat pentru informatii, Xu Changming, considera ca avansul sectorului auto trebuie limitat la maxim o data si jumatate din cresterea PIB.

Numarul de masini fabricate in China va creste cu circa 10% pe an, dar vanzarile vor depasi 40 de milioane de unitati pe an inainte de 2020 si ar putea atinge 75 de milioane de unitati, potrivit China Noua.

Citeste si:

In Beijing, numarul vehiculelor in circulatie creste puternic si ar putea atinge sapte milioane in 2017, comparativ cu 4,5 milioane in prezent, chiar daca orasul sufera tot mai mult din cauza ambuteiajelor, a aratat Guo Jifu, seful centrului de cercetari pentru dezvoltarea transporturilor.

China a devenit in 2009 cea mai mare piata auto la nivel mondial, devansand Statele Unite.

Cu 17 milioane de automobile, vanzarile de automobile din China vor inregistra in acest an cel mai ridicat nivel atins vreodata in SUA.