Cresterea si stabilizarea yenului la maximul ultimilor 15 ani fata de dolar ameninta competitivitatea exporturilor japoneze si determina companiile sa mute operatiunile de productie in afara tarii, scrie Mediafax.

Toyota va da drumul, din toamna anului viitor, la asamblarea modelului Corolla la noua fabrica a concernului din statul american Mississippi.

Purtatorul de cuvant al Toyota Paul Nolasco a declarat ca grupul vrea sa-si optimizeze structura globala de productie, dar ca nu s-a luat inca vreo decizie privind mutarea productiei destinata pietelor internationale in afara Japoniei.

Citeste si:

Criza financiara globala a declansat un indelungat trend ascendent al yenului pe pietele monetare. Moneda nipona s-a apreciat puternic fata de dolar si euro in ultimii doi ani, afectand semnificativ veniturile si profiturile exportatorilor.

Industria auto a fost probabil cea mai afectata, inregistrand o scadere a productiei de 31,5% in 2009, la 7,93 milioane de masini, sub 10 milioane de unitati pentru prima data in opt ani. Exporturile auto s-au redus totodata cu 46%, constructorii cautand sa-si reduca expunerea la cursul valutar.