Ford a devansat GM si Chrysler in vanzarile de vehicule catre guvernul SUA, Obama vrea sa inalture speculatiile cum ca ar favoriza companiile la care guvernul este actionar, potrivit Mediafax.

Ford Motor a vandut in acest an guvernului SUA mai multe automobile si camioane decat General Motors (GM) si Chrysler, pentru prima oara dupa 2005, transmite Bloomberg.

Acest fapt tempereaza ingrijorarea ca administratia Obama ar favoriza companiile la care guvernul este actionar, in conditiile in care Ford este singurul producator auto american care nu a primit sprijin financiar de urgenta.

Autoritatile federale au cumparat in acest an fiscal, 21.980 de vehicule direct de la grupul Ford, cu circa 540 de vehicule mai mult decat de la General Motors.

Chrysler Group a vandut catre stat 13.063 de vehicule.

In 2009, guvernul SUA a sustinut GM si Chrysler cu fonduri totale de 85 de miliarde de dolari.

"A existat o paranoia ca guvernul va continua sa cumpere vehicule GM si Chrysler pentru a le ajuta, in conditiile in care este actionar la cei doi producatori auto. Au existat din acest motiv temeri pentru Ford", a declarat Rebecca Lindland, analist la IHS Automotive in Lexington, Massachusetts.

In ultimii doi ani, Ford a vandut statului federal cel putin 11.0665 vehicule hibrid, fata de 3.316 in cazul GM, care, anul trecut, a scos din fabricatie modelul Chevrolet Malibu.

Vanzarile Ford in actualul an calendaristic au urcat de doua ori mai rapid fata de ritmul pietei, iar grupul este pe cale sa isi majoreze cota pe piata americana pentru al doilea an consecutiv.

Ford a raportat miercuri o crestere de 20% a vanzarilor in noiembrie, in timp ce livrarile GM au avansat cu 11%, iar cele ale Chrysler cu 17%.


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si