Ford a anuntat ca anul acesta va fabrica primul model realizat integral in Romania, fapt ce a atras mai multi investitori pe o raza de cel mult 50 de kilometri de uzina si a condus chiar la modernizarea aeroportului din Craiova pentru a face fata transporturilor cargo de care interesat este atat constructorul auto, cat si Pirelli din Slatina.
Din ce in ce mai multi furnizori de piese auto se strang in jurul fabricii Ford. Patru noi componentisti sunt in discutii. "In interiorul fabricii de la Ford s-au stabilit deja 9 producatori de componente, iar IAC este cel de-al zecelea furnizor care vine pentru aceasta marca in Romania. Consiliul judetean Dolj pune la dispozitie 8 hectare de teren in parcul industrial de langa fabrica de avioane din Craiova pentru alte companii interesate de Ford, pana acum suntem in discutii cu inca 4 furnizori de componente auto. Daca este nevoie de mai mult teren, avem in jurul aeroportului 130 de hectare”, a declarat Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj.

Aeroportul din Craiova ar putea fi folosit pentru transport cargo catre Europa Centrala si de Est. "In aeroportul din Craiova se vor investi anul acesta 10 milioane de euro pentru extinderea unui terminal si construirea unui turn de control. Ford a fost primul interesat de cargo pe aeroport. Ford Transportation a facut un audit pe aeroport, el corespunde, sunt mai multe variante, se discuta de un hub de transport de cargo pentru Europa Centrala si de Est. De aeroport mai sunt interesati Pirelli din Slatina”, a mai spus Prioteasa.

Furnizorul de componente auto International Automotive Components (IAC) a initiat lucrarile de constructie a unitatii de productie greenfield de la Bals, judetul Olt, ce va fi gata pana la finalul anului, investitia ridicandu-se la 58 de milioane de euro. IAC a cumparat un teren de 38.000 mp, din care 15.000 mp sunt destinati fabricii.

„Din investitia de 58 de milioane, 12 milioane de euro vor fi alocate pentru teren si cladire, 38 pentru echipamente, 8 milioane pentru transfer de tehnologie. Din cele 50 de echipamente, jumate vor fi pentru deformare prin injectie, vom avea si sisteme de deformare cu spuma si din rasina, precum si o tehnologie prin infrarosu. Vom lucra si cu spume poliuretanice si diverse tehnologii de sudare. Pe partea de contractare, vom cheltui 150 de milioane de euro in achizitii, din care 114 milioane de euro in materii prime pentru piesele pe care le vindem noi. Vor mai fi si alte servicii de circa 20 de milioane de euro. Pentru asamblarea si producerea pieselor vom mai cumpara si piese de pe piata locala, componente metalice, piese de plastic”, a declarat Maurits Willaert, vice presedinte operatiuni Europa Centrala si de Est IAC Europa.

Vanzarile anuale ale unitatii IAC din Bals se vor ridica la 50 de milioane de euro.
Fabrica va produce planse de bord, panouri de portiere, capitonaje de plafon si diverse alte garnisaje de interior, care vor sustine in principal productia companiei Ford de la fabrica din Craiova, insa urmareste sa devina si furnizor Dacia.

IAC a facut primele recrutari in Romania.
„Am inceput campania de recrutare, incepem cu inginerii si angajatii in domeniul it. Avem 400 de locuri de munca disponibile pentru care vom avea 2.000 de interviuri. Probabil vor fi 4.000-5.000 de persoane care vor aplica. Vom oferi programe de instruire intensive pentru toti angajatii nostri”, a spus Fiona Jonasson, vice presedinte resurse umane IAC Europa.

Productia IAC la capacitate mare va incepe anul viitor. "Sunt doua autovehicule in program. Ele vor intra pe linia de productie. Acest program este stabilit de Ford. Vom furniza piese inainte de sfarsitul acestui an. Primele piese vor fi in volume mici. Productia principala, in serie, va incepe in al doilea trimestru din 2012”, au declarat oficialii IAC.

IAC are clienti peste 20 de producatori de masini in Europa, Saab – panouri usi, Audi A1 – panoul de instrumente, Ford Mondeo – sistemul de habitaclu, Mercedes Clasa S - material textil pentru capota, BMW, Renault, Jaguar, Land Rover, VW, Scania, MAN, DAF, Opel, Porsche.

Grupul IAC, cu sediul central in Luxemburg, a avut in 2009 vanzari de 2,5 miliarde de dolari, este prezenta la nivel mondial in 15 state, prin 73 fabrici, si are 19.000 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri