Angajatorii estimeaza o previziune neta de angajare (diferenta dintre procentul firmelor care estimeaza o crestere a numarului de angajari si procentul companiilor care estimeaza o scadere a volumului de angajari) de 5%, in conditiile in care preziunea neta de angajare pentru primul trimestru trimestru din 2011 s-a plasat la -2%, iar cea pentru ultimul trimestru din 2010 a fost de 0%.

"Se intrevad semne clare ce indica un nivel mai ridicat de incredere al companiilor. Cel mai probabil din acest motiv anumiti angajatori sunt dispusi sa-si creasca numarul de angajati la inceputul celui de-al doilea trimestru al lui 2011 si sa investeasca in personalul de care au nevoie pentru a-si imbunatati competentele”, spune Eliza Nechifor, coordonator marketing si comunicare in cadrul Manpower Romania.

Analiza evidentiaza ca 19% dintre companii se asteapta la o crestere a numarului de salariati in T2
, in vreme ce 14% previzioneaza o scadere, iar 66% nu anticipeaza nicio schimbare in ceea ce priveste personalul. Ultima oara cand angajatori locali au fost cel putin la fel de optimisti ca in prezent a fost in T1 2009.

La nivel regional, companiile din sase din cele opt regiuni analizate in Romania prognozeaza o crestere a nivelului angajarilor pe parcursul trimestrului urmator. Cele mai optimiste previziuni de angajare sunt raportate de angajatorii din regiunea Sud-Est, unde previziunea neta de angajare se ridica la 18%. In acelasi timp, se previzioneaza o crestere stabila a angajarilor in Centrul tarii, unde angajatorii raporteaza o previziune de 11%, in timp ce in Vest se manifesta un optimism prudent, cu o previziune de 10%.

Studiul a fost realizat recent, prin intervierea unui esantion de 750 de angajatori de pe piata locala.