Valoarea recompenselor primite de sefii celor mai importante corporatii din SUA a crescut in 2010 la 126,1 milioane de dolari, comparativ cu pragul de 83 de milioane de dolari, inregistrat un an mai devreme.

Robert Iger, CEO al Walt Disney, a primit cel mai mare bonus aferent anului financiar incheiat in octombrie 2010, respectiv 13,5 milioane de dolari, de aproape doua ori mai mult decat in 2009.

De asemenea, Howard Schultz, seful lantului de cafenele Starbucks, a incasat 3,5 milioane de dolari, fata de suma de un milion de dolari, primita in 2009.

“Cresterea bonusului reflecta performantele companiile din ultimul an fiscal”, a spus Alan Hilowitz, purtator de cuvant in cadrul companiei.

De asemenea, producatorul american de elecronice Jabil Circuit l-a premiat pe CEO-ul companiei cu 2,9 milioane de dolari, de peste cinci ori mai mult decat in 2009.

Citeste si:

Bonusul a fost acordat ca urmare a imbunatatirii profitului operational si a profitabilitatii generate de investitii. Jabil Circuit a obtinut un poroft de 169 de milioane de dolari in anul fiscal precedent, dupa ce in 2009 avea pierderi de 1,2 milioane de dolari.

Analiza realizata de compania de consultanta in management a aratat ca nu toti executivii de top au primit bonusuri mai mari fata de 2009.

De exemplu, Jeff Fettig, CEO Whirlpool, a primit un bonus de 1,8 milioane de dolari, cu aproape 50% mai mic decat in 2009, chiar daca profitabilitatea companiei a avansat cu 89%, la 619 milioane de dolari.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 50 de corporatii americane, cu venituri anuale de peste patru miliarde de dolari, arata datele depuse la Securities Exchange Commission, autoritatea de supraveghere a Bursei din New York.