Cum pot castiga tarile de pe urma exodului de personal

Migratia angajatilor reprezinta o problema atat pentru statele puternice din punct de vedere financiar, cat si pentru tarile aflate in dezvoltare. Cand oamenii din tarile bogate se tem din cauza migratiei, se gandesc la imigrantii cu venituri scazute, care concureaza pentru joburi in constructii, restaurante sau ferme.

In schimb, cei din tarile cu economii emergente isi fac griji din cauza migratiei din perspectiva exodului de talente in zone precum Silicon Valley sau in spitalele si universitatile din lumea bogata, scrie The Economist.

Foarte multe studii au arata ca oamenii educati din tarile aflate in curs de dezvoltare prezinta o tendinta mai accentuata de emigrare decat restul. Unele estimari arata ca doua treimi din elitele Capului Verde lucreaza in strainatate.

De asemenea, un studiu realizat in urma cu sapte ani in India a aratat ca aproape 40% dintre emigranti aveau studii postliceale.

In vreme ce anumiti specialisti sunt de parere ca exodul creierelor afecteaza economiile tarilor sarace, deoarece le lipseste de aportul unor muncitori talentati, unii economisti considera ca migrarea populatiei este benefica, datorita remiterilor de bani, precum si a faptul ca oamenii se pot educa intr-un alt stat.

Unul dintre aspectele care arata impactul pozitiv al migratiei de personal este reprezentat de remiterile financiare. Muncitorii straini au trimis in tarile de origine circa 325 de miliarde de dolari in 2010, arata datele Bancii Mondiale.

In Liban, Lesotho, Nepal sau Tadjikistan, remiterile de bani genereaza peste 20% din Produsul Intern Brut anual.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri