In marea lor majoritate, angajatii din Romania nu sunt diferiti de cei din alte tari, iar daca sunt instruiti ajung sa lucreze eficient, sustine Robert Luke, Managing Director la GED Capital Development si Presedinte al Boardului Programului de MBA Romano-Canadian.
“In general, angajatii romani nu sunt diferiti de cei din alte tari. Au nevoie sa fie instruiti, stimulati, sa li se dea instructiuni clare si explicarea contextului in care lucreaza. Daca li se ofera toate acestea, vor lucra din greu si eficient. In general, sistemul de educatie nu le-a cultivat capacitatea de a sintetizare a ideilor si, tot generalizand, rapoartele sau prezentarile realizate de romani tind sa fie nestructurate si nu foarte bine organizate”, a declarat Robert Luke pentru Wall-Street.ro.

In ceea ce priveste managerii, el a precizat ca cei care nu au fost instruiti in cadrul unui program de training tind sa fie orientati spre “comanda si control”, mai exact, le plac structurile organizationale piramidale, care sunt invechite, in detrimentul modalitatilor mai moderne de a conduce companiile, unde consultarea si construirea consensului sunt necesare.

“In general, si desigur ca exista exceptii, managerii romani sunt mai stapani pe sine cand vine vorba despre “hard skills”, cum ar fi activitatile de productie, cele financiare etc., si mai putin in ce priveste “soft skills”, cum ar fi managementul resurselor umane si designul organizational”, considera Luke.

Intrebat ce ar trebui sa faca un manager pentru a avea o cariera de succes, Robert Luke a mentionat ca acesta trebuie “sa asculte umil si sa nu creada ca doar pentru ca au facut un MBA le stiu pe toate. Si sa lucreze mult si din greu”.

El apreciaza ca principalele tendinte in educatia manageriala sunt internationalizarea, in sensul ca studenti din mai multe tari se inscriu la acelasi program, si adaptarea la un grad mai profund, “cu alte cuvinte, o mare companie poate agrea cu o scoala de afaceri ca aceasta sa dezvolte programe specifice pentru managerii sai”. De asemenea, educatia manageriala tinde sa dureze mai putin si sa fie mai competitiva.

Robert Luke considera ca piata fortei de munca a fost afectata din cauza recesiunii, mai ales in sectorul retail si cel al productiei.
“Tinerilor absolventi de facultate le este tot mai greu sa isi gaseasca primul loc de munca si multi vor trebui sa ia in calcul varianta de a lucra in pozitii de “ucenici” in companii unde, in timp ce invata, pot primi un salariu minim”, a explicat acesta.

Intrebat de ce a ales Romania pentru cariera Luke povesteste “nu am ales. Ca in multe aspecte ale vietii mele, o serie de coincidente au condus la venirea mea aici, in anul 1996, pentru a lansa compania GED pe piata romaneasca”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri