Salariile din mediul privat au crescut in medie cu 5,1% in 2011, mai mult decat in 2010, dar sub estimarile de la inceputul anului, cand companiile planificau o majorare medie de 6,8%, nivel bugetat insa pentru 2012, potrivit studiului salarial si de beneficii PayWell, intocmit de PwC Romania.
Aproape jumatate dintre companiile participante au efectuat deja cresteri salariale, in vreme ce o treime intentioneaza sa efectueze cresteri salariale in perioada de timp ramasa pana la sfarsitul anului. In schimb, 23% dintre companiile participante fie nu intentioneaza sa majoreze salariile, fie nu au luat inca nicio decizie in acest sens.

"Datele studiului PayWell indica faptul ca firmele din Romania au depasit mentalitatea de supravietuire si de conservare a resurselor din perioada recesiunii si au revenit la un optimism moderat. Cresterea salariala medie efectuata anul acesta se va situa cel mai probabil la acelasi nivel cu rata inflatiei. Se remarca faptul ca sectoarele in care functioneaza contracte colective de munca ce leaga evolutia salariala de nivelul inflatiei in anul anterior, asa cum sunt sectorul industrial si cel de productie auto, au fost cele care au oferit si cele mai mari cresteri salariale in 2011", a declarat , partener, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

Pentru 2012, aproape 60% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania 2011 au bugetat cresteri salariale, procentul mediu fiind de 6,8%.

"Sectoarele care au traversat cel mai bine criza economica, in general cele care aveau legatura cu exporturile (productia industriala si auto), au inregistrat si o dinamica salariala peste medie, in vreme ce domeniile aflate in stransa legatura cu evolutiile pietei interne (retailul sau sectorul bancar) au raportat cresteri salariale modeste, sub nivelul prognozat al inflatiei", mai spune de Ruiter.

Potrivit datelor PayWell Romania 2011, cresterea medie a salariilor in sectorul auto in 2011 a fost de 8,9%, in productia industriala de 7,2%, in vreme ce in retail cresterea medie a salariilor a fost de doar 2,4%, iar in sectorul bancar de 2,9%.

In ceea ce priveste platile extra-salariale, studiul PayWell Romania 2011 concluzioneaza ca 66% dintre companiile din Romania acorda prime fixe (independente de performanta organizatiei si/sau de performanta individuala). In acest caz, se remarca o usoara scadere a numarului companiilor care ofera prime fixe fata de anii trecuti. Acestea sunt acordate in principal cu ocazia sarbatorilor de iarna, a Pastelui si a sezonului vacantelor.

Bonusurile de performanta sunt oferite, in general, managementului. In 2011, companiile si-au fixat ca tinta de plata variabila aproximativ doua salarii lunare, iar cuantumul efectiv acordat s-a ridicat la un salariu si jumatate, mai mult decat in 2010, atunci cand platile variabile s-au ridicat la doar un salariu lunar.

Concluziile studiului salarial si de beneficii PayWell, precum si cele ale studiului de eficienta a fortei de munca - Saratoga vor fi prezentate pe larg in conferinta de Resurse Umane ce urmeaza sa fie organizata de PwC Romania in a doua parte a lunii octombrie.

Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2011 analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare a peste 150 de companii din noua sectoare economice diferite (industria constructoare de masini, sistemul bancar, industria alimentara si sectorul de distributie, industria prelucratoare, IT, leasing, industria farmaceutica, retail, servicii externalizate si centre de servicii).

Studiul contine de asemenea analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati si veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului contine informatii privitoare la politicile de remunerare ale companiilor (cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile), precum si analiza a mai mult de 20 de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori, de la masina de companie la tichete de masa.

Companiile ridica piciorul de pe pedala angajarilor

Totusi, companiile din Romania vor incetini ritmul angajarilor in ultimele trei luni ale anului, fiind prognozata o reducere de noua puncte procentuale fata de trimestrul al treilea, dar un angajator din cinci va continua sa suplimenteze personalul pana la finele lui 2011, potrivit unui studiu al Manpower.

"Adevarata amenintare pentru piata muncii" nu este scadererea cererilor, ci deficitul de competente la nivelul candidatilor, spune , country manager Manpower Romania. El a invocat un studiu Manpower potrivit caruia in Romania muncitorii calificati, pe care se bazeaza activitatea din numeroase industrii, reprezinta principalul deficit de personal la nivel national.

1. Va asteptati la o crestere salariala in 2012?






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri