Esecul in leadership poate aparea atunci cand sunt luate una sau mai multe decizii gresite sau cand comunicarea unor decizii corecte este gresita. Wall-Street a consultat mai multi specialisti din domeniu si iti prezinta solutii pentru evitarea acestor situatii.
“Esenta leadership-ului este abilitatea de a forma si mentine o echipa performanta “, spune prof.dr. Robert Hogan, presedinte al Hogan Assessment.

Jarrett Shalhoop, Senior Consultant, Hogan Assessment, defineste esecul in leadership ca neindeplinirea obiectivelor sau neperformanta echipelor.

„Exemplele ar putea include un esec de a fixa scopuri realiste si semnificative, esecul de a obtine consensul si de a motiva echipa sau esecul de a furniza suficiente resurse si o directie clara pentru ca echipa sa obtina succesul”, spune Shalhoop.

Esecul in leadership insusi este un fenomen complex, spune Zsolt Feher (foto), director International Affairs - Assessment Systems International.

„Esecul in leadership este cauzat de una sau mai multe decizii gresite sau comunicare gresita a unor decizii corecte. Unele dintre acestea sunt foarte vizibile, unele sunt mai «subtile» si devin cand scopurile asteptate nu sunt atinse. Esecul insusi este un fenomen complex, nu are loc doar o data, ci este cumulat in mai multe situatii administrate deficitar. Este evident ca nici nu putem evita chestiunea personalitatii. Daca procesul decizional al unei persoane este influentat de factori negativi, aceasta va afecta structurile pe termen lung, chiar daca intentiile sunt bune, forta de munca si alti factori de interes pot fi afectate, ceea ce va afecta in cele din urma compania mai devreme sau mai tarziu”, crede Feher.

Jarrett Shalhoop explica cum poate fi evitat esecul.

Tendintele de deraiere pot fi detectate inainte de a se manifesta. Dupa ce aflam de existenta lor, putem viza aceste tendinte cu instruire si dezvoltare, pentru ca liderii sa dezvolte comportamente mai adecvate si constructive in locul lor. Cheia dezvoltarii liderilor si prevenirii deraierii este auto-constientizarea. Daca liderii nu sunt constienti de aceste comportamente, nu le vor corecta. Aici un program eficient de evaluare psihometrica poate avea un impact real”, a spus Shalhoop.

El a adaugat ca liderii eficienti isi motiveaza membrii echipei in directia unui scop comun si se asigura ca echipa are resursele necesare pentru a obtine succesul.

„Aceasta include aspecte precum selectarea unor membri ai echipei adecvati, luarea de decizii bune, furnizarea informatiilor si resurselor materiale necesare si oferirea de suport si sprijin echipei. Procesul decizional, partajarea informatiilor si dezvoltarea relatiilor sunt toate functii ale personalitatii si abilitatilor cognitive. Astfel, leadership-ul este puternic influentat de personalitate si abilitatile cognitive ale liderului”, a precizat Jarrett Shalhoop.

Jarrett Shalhoop si Zsolt Feher vor participa la cea de-a treia editie a conferintelor HR Strategic „O noua perspectiva asupra Leadership-ului”, care va avea loc in 24 noiembrie.

Mai multi consultanti din Statele Unite, Cehia, Ungaria si Romania, vor dezbate subiecte precum culturi organizationale toxice si impactul asupra performantei business-ului, engagement si leadership si noua paradigma de atragere si motivare a talentelor din generatia Y.

Conferinta este organizata de de HART Consulting, parte a grupului international de consultanta in resurse umane si management Assessment Systems International.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri