Desi nu este o veste tocmai buna pentru doamne, femeile castiga in continuare mai putini bani decat barbatii pe acelasi post, scrie Open Forum. Iata 5 replici pe care o femeie nu trebuie sa le rosteasca daca vrea sa castige negocierile pentru a obtine o marire de salariu.


"Imi pare rau"
Femeile au tendinta de a se scuza foarte mult in momente in care nu ar trebui. Scuzele intr-un moment de negociere scade greutatea argumentului dat.
Incearca sa eviti replici precum “Imi pare rau ca trebuie sa intreb asta, dar simt ce merit o marire de salariu.

“Simt ca”
Poate fi firesc sa exprimi ceea ce simti legat de un anumit subiect, insa asfel de exprimari nu trebuie folosite la negocieri, spune Beverly D. Flaxington, cofondator al firmei americane de consultanta Medfield.
“Cele mai multe negocieri se poata pe seama unor fapte. Odata ce vorbesti despre sentimente, incepi sa iti pierzi credibilitatea”, spune Flaxington.

"OK" (la prima oferta)
Cel mai bine este sa faci primul propunerea. Daca reprezentantul angajatorului iti refuza propunerea, raspunde-I cu intrebari.
In acest context, poti intreba persoana respectiva ce aspecte din propunerea ta nu sunt acceptate.
Cel mai bine este sa faci o oferta care sa iti permita sa accepti trei concesii.

"Nu m-am gandit niciodata la asta"
Intotdeauna inainte de a negocia trebuie sa faci o mica cercetare prealabila. Daca, in timpul procesului de negociere, cealalta persoana iti spune ceva socant, incearca totusi sa iti pastrezi calmul, sfatuieste Alan Guinn, managing director si CEO la compania de consultant The Guinn Consultancy.
“Documenteaza-te inainte de a negocia si lasa impresia persoanei cu care discuti ca stii totul despre subiectul respectiv”, spune Guinn.

"Nu"
Scopul unei negocieri este sa conduci conversatia la o intelegere. Un simplu “nu” poate inchide conversatia si o face greu de reluat.


Sursa foto: freedigitalphotos.net
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri