Absenteismul neplanificat de la locul de munca, constand in absente incidentale sau extinse, este o problema in special pentru companiile mici si mijlocii, pentru care lipsa neprevazuta a unui salariat poate pune in pericol activitati esentiale pentru companie. Un instrument surprinzator, dar foarte eficient, pentru a controla absenteismul neplanificat este tichetul de masa. Vezi de ce.
Conform unui studiu international efectuat de compania Mercer in Statele Unite, costul absenteismului reprezinta pentru companii 36% din costurile salariale totale.

Astfel, absenteismul neplanificat reprezinta 9% din totalul costurilor cu salariatii.

In Romania, ca si in multe alte tari, companiile au dreptul de a oferi salariatilor tichete de masa doar pentru zilele lucratoare efectuate. In zilelele de concediu (planificat sau nu) nu se acorda tichete de masa.

"Pentru marea majoritate a salariatilor din Romania, tichetele de masa sunt un beneficiu cu impact puternic in puterea de cumparare, avand un aport semnificativ in totalul veniturilor lor. Faptul ca primesc tichete de masa doar in zilele lucratoare efectuate ii motiveaza sa diminueze numarul absentelor neplanificate de la locul de munca. Am remarcat acest aspect oarecum surprinzator, din discutiile cu companiile-client Ticket Restaurant ai caror angajati provin din mediul rural, si care aveau o rata crescuta de absenteism neplanificat, de exemplu in perioadele lucrarilor agricole. Cu tichetele de masa, reusesc si sa controleze fluctuatiile de prezenta a personalului, si sa optimizeze bugetele de HR", a declarat pentru Wall-Street.ro Iulian Alexe, Director Marketing Edenred Romania.

Valoarea unui tichet de masa in Romania este in prezent de 9 lei/ zi, astfel ca valoarea lunara a tichetelor primite de fiecare salariat poate ajunge la 198 de lei, adica 13% din salariul mediu net (luna martie 2012) sau 30% din salariul minim.

"Daca pentru zilele de absenta din varii motive, salariul este totusi platit, nu acelasi lucru se intampla in cazul tichetelor de masa, care se acorda doar pentru zilele lucratoare efectuate. Astfel ca aceasta este o motivatie suplimentara pentru angajati de a fi prezenti la locul de munca", potrivit datelor Edenred.

"In special in randul angajatilor care sunt remunerati cu un salariu aflat in intervalul salariu minim - salariu mediu brut la nivel de economie, impactul tichetelor de masa este major, fiind perceput de acestia in majoritatea cazurilor ca o componenta importanta a veniturilor lor. De aceea, faptul ca tichetele se acorda doar pentru zilele lucrate inseamna ca vor avea castiguri mai mici in luna in care vor absenta, consecinta fireasca fiind sa efectueze maxim de zile lucrate lunar", spune Bogdan Badea, Business Development Manager Accace Romania, companie de consultanta in management financiar si externalizare.


Printre avantajele tichetelor de masa se numara scutirea de taxe sociale salariale si patronale, aplicandu-li-se doar cota de 16% de impozit pe venitul salarial.

Astfel, potrivit Edenred, tichetele de masa aduc companiilor economii de pana la 35% fata de varianta acordarii unor sume echivalente in bani.

"In toate tarile in care exista tichete de masa, acestea se bucura de diferite facilitati fiscale, intrucat, pentru state, tichetele sunt un instrument cu eficacitate demonstrata pentru a imbunatati calitatea vietii si sanatatea angajatilor printr-o alimentatie mai buna", conform sursei.

Folosite azi de peste 44 milioane de oameni in 38 de tari, din care 19 tari membre ale Uniunii Europene, tichetele de masa sunt unul dintre cele mai utilizate beneficii pentru salariati.

Edenred
este una dintre cele mai mari companii emitente de tichete si carduri preplatite pentru angajati. Tichetele cadou oferite de companie pot fi cheltuite in peste 40.000 de magazine in toata tara, iar cardurile Compliments, care functioneaza pe platforma Mastercard, pot fi cheltuite in peste 3.000 de magazine.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri