Cele mai multe dintre femeile care au nascut un copil recent si au beneficiat de concediu maternal au ales sa stea acasa un an, in loc de doi, motivele fiind in primul rand financiare. Beneficiul intoarcerii la munca inainte de termen nu este legat insa doar de nivelul indemnizatiei: un rol covarsitor il are siguranta locului de munca. Afla aici de ce.
Reintoarcerea la locul de munca inainte de implinirea a doi ani de la nasterea unui copil creste sansele pentru mama de a fi reintegrata in campul muncii, pe postul de pe care a plecat.

„Intoarcerea la serviciu, cu cat este mai rapida, cu atat scad sansele ca angajatorul sa isi piarda interesul in a pastra relatiile contractuale.
Pentru angajator, importanta intoarcerii la serviciu a unei persoane plecate in concediul de crestere a copilului este direct proportionala cu vechimea persoanei respective in companie si/sau gradul sau de implicare in activitatile companiei. Este convenabil pentru acesta ca un angajat sa se intoarca mai devreme, eventual mai devreme de un an, deoarece scuteste timp si resurse cu recrutarea, trainingul si majorarile salariale ale unei noi persoane care va trebui oricum sa paraseasca firma la reintoarcere mamei, sau sa ii acorde un alt post disponibil pana se ajunge la o intelegere cu angajatul reintors”, explica Angelica Ene, payroll accountant Accace Romania, companie cu activitate pe pieta serviciilor de consultanta in management financiar si externalizare.

Aceasta ultima situatie este des intalnita, deoarece, dupa cum s-a observat pana in prezent, o persoana plecata 2 ani pentru un astfel de concediu nu mai prezinta interes pentru angajator, iar primele luni dupa reintoarcere sunt tensionate pentru ambele parti, sustin specialistii Accace.

Cum poate o mama sa isi pastreze locul de munca

In ultimii ani, in conditiile crizei economice, o serie de proaspete mamici nu si-au mai regasit posturile pe care le ocupasera inainte de a pleca in concediul de crestere a copilului. Indiferent de caz, angajatorul trebuie sa se asigure ca indeplineste doua conditii prevazute de lege:
1. Sa nu disponibilizeze persoana timp de sase luni de la intoarcere
2. Sa ii ofere un alt post disponibil, daca cel initial a fost desfiintat


"Textul legii este interpretabil, din cauza sintagmei «cu pana la sase luni», de cele mai multe ori aceste aspecte nefiind clar abordate nici in interiorul contractelor colective de munca la nivel de unitate sau al regulamentelor interne, ceea ce duce la dificultati in aplicarea legii. Fara alte prevederi cuprinse in documentele interne ale companiei, aduse la cunostinta angajatului, termenul maxim de sase luni de la revenirea din concediul de crestere a copilului devine unul fix, fiind cea mai sigura abordare pentru companie", conform Accace.

Dupa termenul de sase luni, in cazul in care cele doua parti nu ajung la o intelegere pentru a incheia colaborarea prin acordul partilor, angajatorul poate concedia angajatul doar pentru urmatoarele motive:

1. in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
2. in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
3. in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
4. in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat

Partea financiara, importanta in decizia de a reveni la munca

In conditiile care guverneaza in prezent piata muncii, cu restructurari si o rata a somajului in crestere, reintoarcerea in cat mai scurt timp la locul de munca poate reprezenta o plasa de securitate pentru proaspatul parinte, arata specialistii Accace.

Astfel, in primele sase luni ale acestui an, primele de la intrarea in vigoare a celor mai recente modificari legislative in acest domeniu, cele mai multe mame au ales sa stea acasa un an, in loc de doi, motivele fiind in primul rand financiare – doar persoanele a caror situatie financiara le permite si/sau care beneficiaza de un sprijin semnificativ din partea familiei in acest sens au optat pentru un concediu pentru cresterea copilului de pana la 2 ani, oferind astfel o necesara atentie copilului.

Contrar asteptarilor, nu doar persoanele cu venituri foarte mari sunt tentate sa aleaga varianta concediului de crestere a copilului in varsta de pana la 1 an, datorita plafonului impus de lege asupra indemnizatiei lunare (1.200 de lei pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani; 3.400 de lei pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 1 an).

Persoanele cu venituri sub media nationala sunt de asemenea avantajate, insa doar daca aleg sa se intoarca la lucru inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, deoarece acestea vor primi un stimulent de 500 de lei lunar pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului (pentru femeile care au nascut incepand cu 1 martie 2012, revenirea trebuie sa se realizeze cu o luna mai devreme deoarece modificarile legale prevad ca o luna din concediul de crestere a copilului de pana la 1 an sa fie efectuata de catre celalalt parinte; in caz contrar, perioada nu poate fi efectuata tot de catre parintele care a solicitat initial concediul de crestere a copilului.

Concret, beneficiul financiar al mamei, in cazul ipotetic in care aceasta are un salariu lunar brut de 5.000 de lei, adica 3.507 lei net, este dupa cum urmeaza:
1. Daca opteaza pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani:
- Indemnizatie de 1.200 de lei pe luna pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, fara alta optiune;
2. Daca opteaza pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 1 an:
- Indemnizatie de 2.630 de lei pana la implinirea varstei de 1 an a copilului sau pana cand angajatul ia decizia de a reveni la locul de munca inaintea implinirii acestui termen (perioada de acordare a indemnizatiei se diminueaza cu 1 luna in cazul femeilor care au nascut dupa data de 1 martie 2012, celalalt parinte avand dreptul netransferabil la aceasta luna, conform noilor reglementari);
- Daca se reintoarce inainte de termenul de la punctul anterior – primeste, pe langa salariu, si un stimulent de insertie de 500 de lei pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului;
- In cazul in care a optat deja pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 1 an, ulterior poate prelungi perioada la 2 ani, cu conditia ca cel de-al doilea an sa fie acordat sub forma de concediu fara plata.



Sursa foto: freedigitalphotos.net
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri