Tocmai ti-ai gasit un loc de munca si nu iti doresti decat sa faci o impresie buna sefului si colegilor tai. wall-street.ro iti prezinta 10 lucruri pe care trebuie sa le eviti pentru a nu-ti compromite locul de munca si a fi un coleg bun, potrivit Business Insider.
Nu intarzia la birou. Acesta este un aspect pe care il stii din primii ani de scoala. Este important sa ajungi la timp, mai ales daca esti nou la locul de munca. De fapt, daca ajungi tarziu la birou in prima zi de munca sau chiar in primele saptamani sigur vei reusi sa faci o impresia proasta. Pentru a fi sigur ca ajungi la timp, fa o proba a rutei catre noul job inainte sa mergi in prima zi de munca, pentru a sti de cat timp ai nevoie.

Nu te imbraca nepotrivit. Inainte sa mergi prima data la noul loc de munca, vorbeste cu angajatorul sau cu reprezentatul departamentului de resurse umane pentru a sti care este tinuta acceptata. Nu este nimic mai jenant sa te imbraci nepotrivit si sa lasi impresia ca esti lipsit de profesionalism.

Ia in serios trainingurile. Multe companii le solicita noilor angajati sa ia parte la cursuri de orientare si formare profesionala inainte de a se prezenta la noul loc de munca. Desi poate fi tentant sa sariti pentru aceste sesiuni sau sa le tratati cu o usoara indiferenta, nu o faceti. Chiar daca persoanele de la training nu iti vor fi sefi directi, ei sunt totusi cu ochii pe tine. Evita orice comportament care l-ar putea determina pe supraveghetor sa iti inforneze seful si pe ceilalti membri ai echipei.

Nu te astepta sa fii ajutat voluntar. Indiferent de locul in care lucrezi, sigur sunt procese, instrumente si forme care alcatuiesc procedurile standard de functionare a companiei. Este posibil sa iti fie introduse toate acestea in mod organizat si sistematic sau din contra, sa simti ca este nevoie sa le prinzi din mers. Daca iti sunt aduse la cunostinta in mod formal, considera-te norocos. Daca nu, nu te simti frustrat, ia initiativa si perfectioneaza-te.

Nu astepta sa iti faca altcineva munca. Este de inteles ca ai putea avea nevoie de ajutor si de un ghid in primele saptamani la noul loc de munca si este perfect acceptabil sa ii rogi pe colegii tai sa te initieze. Cu toate acestea, nu te astepta ca ei sa iti indeplineasca sarcinile, mai ales ca printr-o astfel de atitudine iti poti face multi dusmani. Aminteste-ti ca ai fost angajat pentru ca sefii cred in abilitatile tale de a-ti indeplini atributiile. Cere ajutor daca ai nevoie, dar ai incredere in tine si demonstreaza ca iti poti face singur treaba.

Evita unele apeluri personale. Timpul pe care il petreci la job trebuie sa fie dedicat muncii. Compania nu te plateste ca tu sa stai la discutii cu prietena si nici macar cu bona. Daca prietenii sau membrii familiei au tendinta de a te suna cand esti la locul de munca, aminteste-le inainte de a veni la noul job orele in care vei lucra si cere-le sa nu te sune in acest interval. Fa asa incat sa amani apelurile personale pentru pauza de pranz, cu exceptia urgentelor.

Nu cere mai multi bani. Cel mai probabil, tu si angajatorul ati convenit asupra unui anumit salariu pe parcursul procesului de recrutare. Se recomanda sa nu te razgandesti asupra acestui aspect inainte de a venit la job. Daca ai fost de acord asupra salariului oferit, multumeste-te cu el. Nu te asptepta la mai multi bani si nici nu cere o marire pana nu vei fi lucrat suficient cat sa demonstrezi ca meriti.

Nu incerca sa schimbi lucrurile. Cu siguranta, atunci cand ajungi la un nou job vrei sa faci o impresie buna si sa ii arati noului tau sef ca a facut cea mai buna alegere angajandu-te. Cu toate acestea, fii retinut in a sugera noi politici sau strategii in primele tale saptamani la locul de munca, pentru ca s-ar putea sa nu fie cea mai buna cale de a demonstra ca esti un bun coleg.

Fii cinstit. In orice job, exista o etapa in care angajatul invata, iar supraveghetorii stiu asta. Inevitabil, ti se va cere sa faci ceva ce inca tu nu stii. In acest caz, in loc sa spui ca vei rezolva sarcina respectiva, fii sincer si spune daca este ceva la care nu te pricepi.

Nu te teme sa ceri ajutor. La un job nou, cel mai probabil vei fi dornic sa lucrezi si nu sa tot pui intrebari. Dar daca incerci sa eviti chiar si intrebarile de baza, ai toate sansele sa esuezi. Astfel, in loc sa faci o greseala care sa coste compania multi bani si timp, adreseaza intrebari despre tot ceea ce vrei sa stii, de la responsabilitatile job-ului tau pana la lucruri legate chiar si de conexiunea la internet sau telefon.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri