Ultimele luni din acest an nu aduc vesti foarte bune in ceea ce priveste recrutarea de personal in regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), unde asteptarile privind angajarile in trimestrul patru sunt pozitive in numai 13 dintre cele 24 de tari. Cu toate acestea, Romania este una dintre tarile care stau cel mai bine la acest capitol, potrivit unui studiu realizat de compania de recrutare ManpowerGroup.
Peste 20.000 de angajatori din 24 de tari din regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), au fost intervievati pentru a determina previziunile de angajare pentru trimestrul al patrulea din 2012.

Analiza comparativa cu aceeasi perioada a anului anterior a indicat de asemenea ca multi angajatori reduc din planurile de angajare, perspectivele de angajare diminuandu-se pe 15 piete ale muncii, iar angajatorii din noua tari europene raportand intentii negative de angajare pentru ultimele trei luni ale anului.

Astfel, oportunitatile pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca se asteapta sa fie cele mai robuste in Turcia, Romania, Israel si Norvegia si cele mai slabe in Grecia si Italia.

Dintre angajatorii romani intervievati 23% se asteapta la o crestere a angajarilor; 10% anticipeaza restructurari de personal si 65% intentioneaza sa pastreze intacta forta de munca actuala pe parcursul trimestrului patru. Intentiile de angajare s-au imbunatatit cu 3 puncte procentuale atat comparativ cu trimestrul anterior, cat si comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

„Perspectivele de angajare in randul companiilor din Romania sunt unele dintre cele mai puternice din ultimii patru ani, sustinute de nivelul puternic de optimism al angajatorilor din sectoarele Industria prelucratoare si Comertul cu amanuntul. Previziunea Neta de Angajare din Romania este una dintre cele mai puternice din regiunea EMEA ", a declarat Valentin Petrof, Director General al ManpowerGroup Romania.

„Angajatorii poate ca nu au o imagine clara asupra provocarilor ce urmeaza, dar ce pot face acum este sa puna accentul pe consolidarea fortei de munca existente si sa caute noi surse de talent care sa sustina oportunitatile de business viitoare. Mesajul este unul de incurajare pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, acela ca angajatorii continua sa ramana optimisti, in ciuda deteriorarii indicatorilor economici", a concluzionat Petrof.

Mai mult, studiul arata ca dintr-o comparatie la nivel de sectoare de activitate reiese faptul ca angajatorii din opt dintre cele 10 sectoare de activitate studiate, se asteapta ca numarul angajarilor sa creasca in trimestrul 4, 2012.

Astfel, angajatorii din sectorul Industriei prelucratoare au cele mai optimiste planuri de angajare, cu o Previziune Neta de Angajare robusta de +30%. Un ritm sanatos al angajarilor este prevazut si pentru sectorul Comertului cu ridicata si cu amanuntul, cu o Previziune de +21%. Si in sectorul Constructiilor se constata perspective favorabile de angajare, Previziunea ridicandu-se la +19%. Sectorul Administratiei publice si al serviciilor sociale anticipeaza de asemenea cresteri importante ale volumui de angajari, cu o Previziune de +15%.

Franta, Germania si UK prezinta o oarecare rezistenta

Studiul pentru trimestrul patru indica o tendinta de diminuare in intreaga regiune in sectorul Industriei prelucratoare, ritmul angajarilor fiind redus in 17 dintre cele 24 de tari. Incetinirea previzionata este cea mai evidenta in Polonia unde de doua ori mai multi angajatori se asteapta sa concedieze personal, comparativ cu intentiile manifestate in urma cu trei luni.

Desi pe fondul instabilitatii existente in zona euro, pietele muncii din Franta, Germania si UK prezinta o oarecare rezistenta, iar intentiile de angajare raman relativ stabile in comparatie cu trei luni in urma.

"In ciuda provocarilor continue din zona euro, flexibilitatea manifestata pe piata fortei de munca din Germania, Franta si din Marea Britanie, comparativ cu trei luni in urma, reprezinta un semnal pozitiv. (...) Pe de alta parte, comparativ cu 12 luni in urma, datele noastre releva o tendinta de diminuare in intreaga regiune in sectorul Industriei prelucratoare, ritmul angajarilor fiind redus in 17 dintre cele 24 de tari analizate. Aceasta diminuare este cea mai evidenta in Polonia, unde de doua ori mai multi angajatori se asteapta la restructurari de personal, comparativ cu intentiile manifestate in urma cu trei luni. In acelasi timp, prognoza optimista din Turcia este sustinuta de intentiile de angajare notabil imbunatatite din domeniul farmaceutic, unde companii precum Sanofi, Amgen si Otsuka planuiesc sa-si transfere productia in aceasta tara”, a declarat Jeffrey A. Joerres, Presedinte si CEO al ManpowerGroup.

In Norvegia, sectorul Industriei petroliere continua sa antreneze cererea de forta de munca. Pentru a acoperi deficitul de ingineri, precum si cel de personal din sectorul sanatatii si serviciilor, angajatorii au considerat ca este necesar sa angajeze in general specialisti din strainatate pentru a-si asigura competentele de care au nevoie.

Oportunitatile aflate la dispozitia persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca in Elvetia se asteapta de asemenea sa se imbunatateasca atat comparativ cu trimestrul anterior, cat si comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, antrenate, partial, de cele trei trimestre consecutive de imbunatatire stabila a sectorului de Comert cu ridicata si cu amanuntul al tarii.

Compania ManpowerGroup Romania, parte a ManpowerGroupTM, liderul global in solutii inovatoare cu forta de munca, este specializata in recrutare permanenta si pe baza de contract, evaluare si selectie, munca temporara, payroll, gestiune si adm inistrare de contracte, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane. Manpower Professional, brand al ManpowerGroup, ofera o gama larga de servicii de recrutare, munca temporara, selectie, externalizare si consultanta la nivel de middle & top management si specialisti. In Romania, ManpowerGroup este prezent din 2003, avand deschise pana in prezent 14 agentii in: Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ploiesti Pitesti si Sibiu.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri