Romania este o tara in care isi fac loc doua categorii de lideri: cei autentici si cei care "mimeaza" interesul fata de ceilalti, a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Laszlo Pacso, presedinte Adesco, Project manager Business Days & Leadership Summit 2013. Citeste despre preocuparile din prezent ale liderilor.

Wall-Street.ro: Care ati observat ca sunt cele mai mari preocupari ale liderilor romani acum? Dar cele mai mari provocari?
Laszlo Pacso: Interesanta intrebare si dificil de raspuns pentru ca in Romania sunt doua categorii de lideri: cei care se gandesc in primul rand la binele lor si "mimeaza" preocuparea fata de binele celor din jur si acei lideri autentici, a caror preocupare este in primul rand binele comunitatii din care fac parte, fie ca vorbim de un grup, de o echipa, de o asociatie, de o organizatie sau de o companie.

Preocuparea primei categorii cred ca este evidenta si zilnic suntem asaltati de stiri despre acestia, mult prea mult mediatizate, fie ca vorbim de prezentarea lor in mod pozitiv (un mod periculos de a crea falsi idoli sau de a arata modele gresite tinerilor), fie in mod negativ (e drept ca pe termen lung nu ai cum sa generezi stiri pozitive la nesfarsit legat de astfel de oameni cu preocupari egoiste si cu viziune obscura fara sa-ti pierzi credibilitatea).

Am sa insist mai mult pe ceea ce am vazut in randul leaderilor adevarati, ca preocupari majore. In primul rand vad o preocupare legata de calitatea invatamantului, in al doilea rand vad din ce in ce mai mult lideri preocupati de mostenirea pe care o lasa generatiilor viitoare, in al treilea rand, fapt absolut incantator, vad o preocupare in dezvoltarea spiritului asociativ prin gruparea unui numar din ce in ce mai mare de leaderi in asociatii, fundatii, organizatii non-profit, in jurul unor idei de schimbare in bine, prin propriul exemplu si prin implicare personala in acest proces rescriere a realitatii. Cred ca este un moment important, cel pe care il traversam, pentru ca sunt create premizele unui transfer de leadership intre generatii in jurul unor viziuni pe termen lung, legate de binele acestei tari, fie ca vorbim de latura politica, sociala, economica sau de orice alta natura, pentru ca in astfel de asociatii, in cadrul proiectelor derulate, se intalnesc silucreaza cot la cot generatia de leaderi actuali cu generatia de viitori leaderi.

Provocarea cea mai mare pe care o simt astazi este dezechilibrul intre numarul mare a liderilor din prima categorie si cei din a doua categorie. O alta provocare este lipsa de viziune a celor care conduc aceasta tara, fapt care conduce si mentine nepermis de mult aceasta stare de nesiguranta care tine tara in asteptare.

Wall-Street.ro: Dintre toate teoriile de leadership, sunt cateva care se confirma in realitatea contextului economic romanesc si pe care le consideri esentiale?
L.P.: Partea frumoasa in leadership este ca poate fi asemanat cu un organism viu. Sunt principii esentiale fara de care leadershipul nu poate trai sau nu se poate manifesta si sunt lucruri mai putin importante care se adapteaza la context, la motorul care genereaza schimbarea in directia dorita de leader: viziunea. Ceea ce este esential in leadershipul actual este sa avem o viziune pe termen lung, poate chiar foarte lung. Al doilea aspect este sa accepte schimbarea ca o "constanta" in viata de zi cu zi. Leaderul este un agent al schimbarii. Un personaj suficient de "nerezonabil" care sa vrea ceva mai bun, suficient de determinat pentru a urmari cu indarjire in ciuda tuturor provocarilor drumul de la momentul actual la momentul dorit si descris in viziune. Din punctul meu de vedere, leadershipul autentic se bazeaza pe puterea propriului exemplu si pe capacitatea de a inspira, motiva si a conduce la actiune un numar suficient de mare de oameni care sa poata pune in miscare rotitele mecanismului de implementare a realitatii generate din viziune.

Wall-Street.ro: Dar dintre teoriile celebre despre leadership, exista unele care nu se pot aplica spatiului romanesc?
L.P.: Nu cred ca in Romania sunt teorii de leadership care sa nu poata fi aplicate. Cred doar ca ADN-ul nostru ca si popor reactioneaza mai bine la anumite tipuri de leadership si mai putin bine la altele. Sa nu uitam ca in istoria noastra sunt sute, mii de ani in care prin teritoriul nostru au trecut numeroase popoare cuceritoare si am fost sub dominatia ba unora, ba a altora. Nu cred ca istoria noastra sa consemneze vreun caz in care poporul roman sa fi mers sa cucereasca alte popoare. Asta spune multe de la sine. Suntem obisnuiti cu un anumit stil de leadership, fata de care inca avem o oarecare atractie misterioasa, cu altele abia acum incepem sa ne obisnuim si slava Domnului sunt din ce in ce mai multi leaderi suficient de curajosi sa aiba o alta abordare, mai indrazneata, iesita din paradigme, bazata pe incredere si care ne va ajuta pe termen lung sa ne repozitionam si ca natie.

Wall-Street.ro: Referitor la evenimentul Leadership Summit, care este impactul pe care un speaker bun il poate avea asupra audientei, din observatiile tale?
L.P.: Un speaker bun, care este capabil sa se conecteze atat informational cat si emotional cu audienta, poate genera minuni. Poate inspira, motiva si incarca cu energie pozitiva intreaga audienta. Este ceva asemanator cu atmosfera de la un concert la care canta formatia ta favorita si alaturi de tine sunt sute de alti fani bucurosi si incantati sa participe la aceasta experienta... Un speaker bun poate crea starea de incantare, poate genera dorinta de actiune si cel mai important poate accelera samanta schimbarii in mintea si inima unui participant.

Wall-Street.ro: De ce ai ales un astfel de business?
L.P.: Raspunsul este simplu. Sunt un networker foarte bun si in acelasi timp un antreprenor de tipul "pionier" caruia ii place sa mearga inaintea altora pe carari neumblate, sa riste si sa munceasca mult, de multe ori, pentru cei apropiati in mod "inexplicabil" de mult. Sunt un om care crede in visele sale si ma lupt sa le ating. Viziunea mea este ca si in Romania putem avea o tara in care sa fim mandri ca traim, ca ne dezvoltam afacerile in mod competitiv cu oricare alta tara din lume. O tara in care vom avea o cultura antreprenoriala sanatoasa. O tara stabila economic si politic. O tara de oameni care se ajuta si se respecta intre ei. Cred in acelasi timp ca visul meu, nu este doar al meu... Am identificat multi oameni de bine in jurul meu, care cred acelasi lucru. Impreuna punem umar la umar si incercam sa realizam visul nostru. Modul cel mai bun in care mi-am imaginat drumul de la acum la aceasta realitate a fost prin platforma Business Days.

Evenimentul Leaders Summit 2013 dedicat leadershipului din Romania va avea loc in data de 22 mai si va reuni opt dintre cei mai buni speakeri din Romania: Adrian Florea, Andy Szekely, Diana Vitan, Bogdan Comanescu, Amalia Sterescu, Silviu Hotaran, Eusebiu Burcas si Sorina Bradea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Modestia, integritatea, competenta si viziunea, atributele liderilor