Cele mai multe meserii pentru care sunt pregatiti elevii in invatamantul profesional din Romania nu sunt cautate de angajatori. In schimb, pentru specializarile cerute, sistemul nu ofera calificare.

Pentru 48 de ocupatii cautate pe piata muncii nu se ofera pregatire in scolile profesionale si tehnologice sau postliceale din Romania. In schimb, se pregatesc elevi in invatamantul vocational pentru alte 20 de ocupatii care nu mai sunt cerute de angajatori in prezent. Aceasta este concluzia Raportului privind corelarea ofertei educationale si formare profesionala cu cerintele pietei muncii, realizat de Blocul National Sindical (BNS) in cadrul proiectului „Catalizatori pentru formare profesionala”, prezentat ieri in cadrul unei conferinte.

Studiul a incercat sa arate cat de mare este discrepanta intre specializarile cu care ies elevii din invatamantul profesional si cererea de pe piata muncii la ora actuala, discrepanta ce reprezinta una dintre cauzele somajului ridicat in randul tinerilor.

Astfel, la nivel national, specialistii BNS au constatat ca pregatim prea multi secretari si specialisti din domeniul salarizarii si administrativ, dar si tehnicieni in diferite domenii, de la telecomunicatii, radio si TV, la veterinari sau operatori pentru traficul naval si aerian.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Trei elevi ai liceului...
Citeste si: Trei elevi de la Lazar, depistati pozitiv cu mengingococ periculos


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Cei 100.000 de posibili angajati pe care Romania nu ii vede