Meseria de programator sta in fruntea listelor canalelor de recrutare, companiile duc lupte grele pentru a-i atrage si mentine pe specialisti, iar salariile de top pentru aceasta pozitie depasesc si de 10-15 de ori venitul mediu al romanilor. wall-street.ro iti arata tot ce trebuie sa stii despre una dintre cele mai banoase si cu potential profesii din Romania.

In piata din Romania sunt peste 60.000 de specialisti in domeniul IT, programatori fiind mai mult de jumatate dintre ei, potrivit datelor companiei de recrutare IT Temps.

“Anual se creeaza aproximativ 5.000-6.000 de posturi noi, insa oferta de candidati este limitata la 2.000-3.000 de noi absolventi” a declarat pentru wall-street.ro Gabriela Dan, CEO al Temps, companie de recrutare IT, parte a grupului Rinf Outsourcing Solutions.

Mai departe, noile posturi deschise se inchid printr-o mobilitatea a candidatilor dintr-o companie in alta.

Programatorii, cei mai cautati IT-isti

Astfel, cea mai mare parte dintre job-uri disponibile in bazele de date ale agentiilor sau site-urilor de recrutare sunt cele din domeniul IT. La randul lor, acestea sunt dominate in general de pozitiile de programator.

“40% din cererile de angajare pe zona de IT sunt pentru programatori”, a precizat Bogdan Florea, director general al companiei de recrutare Trenkwalder.

“Avand in vedere boom-ul tehnologic din ultimii 5 ani, ce a adus in prim-plan limbaje de programare noi, meseria de programator ocupa un loc de top. Acest lucru se datoreaza nevoii de a crea aplicatii si platforme IT, ce vor inlocui sistemele clasice de informatii”, a explicat Cristina Savuica, sefa companiei de recrutare Lugera.

Si in randul programatorilor exista un top in ceea ce priveste cele mai cautate specializari, iar in prezent pe piata locala sunt la mare cautare dezvoltatorii Java, urmati de C++ si Mobile (Android si IOS).

“Programatorii de solutii enterprise sunt cei mai cautati, datorita anvergurii extinse pe care acest tip de proiecte o poate atinge. In ultima perioada Java Enterprise (J2EE) este un limbaj preferat pentru majoritatea acestor proiecte, secundat de catre solutiile Microsoft precum ASP .NET si .NET. De asemenea, observam o crestere rapida a nevoii de programatori cu experienta cel putin teoretica in servicii de tip Big Data sau Cloud. Conform unor studii LinkedIn, din 2008 nevoia a crescut de 3.440 ori pentru Big Data si 195 ori pentru Cloud services”, a detaliat Savuica.

Cat castiga un programator in Romania

Daca ai notiuni teoretice in domeniu solide si esti absolvent de automatica, cibernetica, informatica poti deja sa te gandesti la un salariu la care majoritatea romanilor nici nu viseaza. Sansele tale cresc daca inca din timpul facultatii te-ai implicat in proiecte de programare.

In timp ce un incepator poate sa castige la primul job 500-600 de euro, ceea ce nu este deloc putin pentru piata locala, salariul unui profesionist in domeniu poate sa urce pana la 6.000 de euro lunar.

Salarii programatori“Un programator entry-level incepe de la un salariu mediu de 700 de euro, un junior in domeniu, cu 1-3 ani de experienta, castiga aproximativ 1.000 de euro, iar un specialist cu 3-6 ani de experienta urca la 2.000 de euro lunar. Seniorii ajung sa castige si 6.000 de euro pe luna”, au precizat reprezentantii companiei de recrutare Adecco.

Astfel, intr-o piata cu tentatii mari, fluctuatia pe aceasta pozitie este destul de ridicata.

“Avand in vedere ca piata ofera foarte multe "tentatii" la nivel financiar, este destul de greu sa retii oamenii in companie daca nu ai si programe de dezvoltare solide. Pe pozitiile de PHp, de exemplu, exista o fluctuatie foarte foarte mare, programatorii buni fiind sunati de cel putin doua ori pe saptamana de catre un posibil ofertant de job”, a mentionat Gabriela Dan, CEO al Temps.

Developerii sunt momitii cu pachete financiare generoase la care se adauga diverse bonusuri, in functie de performanta.

Cum te faci cautat pe aceasta piata

“Un programator fara experienta trebuie sa acceseze cat mai multe cursuri si certificari on line. De asemenea, acesta trebuie sa isi constituie experienta prin inscriere pe site-uri consacrate de proiecte de programare, sa isi asume si sa duca la bun sfarsit proiecte mici, care insa contribuie la un cumul de experiente demonstrabile, project based”, sfatuiesc specialistii Adecco.

De asemenea, importanta este si dobandirea cunostintelor de business necesare pentru a vedea impactul solutiilor dezvoltate atat pentru useri, cat si pentru business.

“Este importanta dobandirea unei priviri de ansamblu asupra modului in care se integreaza diferitele arhitecturi de sisteme”, potrivit Lugera.

Ce cauta angajatorii si nu gasesc

Cei care se gandesc in prezent la o cariera in domeniul programarii trebuie sa stie ca sunt cateva specializari pentru care angajatorii gasesc cu greu candidatii potriviti.

Recrutorii vorbesc despre o serie de specializari pe care le acopera cu greu, intre care programatorii Java, in special Java Mobile, C++ sau tehnologiile exotice de tip hadoop si magento.

“Greu de acoperit sunt si specializarile cu salarii minime, pentru ca un specialist in IT vine si ramane la o companie daca aceasta are o reputatie buna, daca investeste in oameni, in certificari pentru acestia, daca le ofera acces la tehnologii performante”, spun specialistii Adecco.

Specialistii romani sunt doriti si in afara

O companie de top, experienta unui loc de munca intr-o alta cultura si, nu in ultimul rand, un salariu considerabil ii pot tenta pe tinerii care primesc o oferta din strainatate.

“Unele companii straine ofera solutii colaborative de lucru la distanta, pentru a adresa nevoile echipelor distribuite de programatori. Companiile de peste hotare ofera oportunitati atractive si sunt dispuse sa ofere beneficii considerabile celor mai inovativi programatori. De obicei, se orienteaza catre cei mai inteligenti tineri absolventi de facultati sau targeteaza lideri inovativi cu o experienta rafinata in IT. Marii jucatori globali in tehnologie precum Google, Apple ii atrag pe tinerii programatori ce obtin performante outstading in diferitele consursuri, programe educationale si conferinte de IT pe care firmele le organizeaza online”, a explicat Cristina Savuica.

Majoritatea tinerilor merg in afara pentru o experienta de cativa ani, avand mereu in plan reintoarcerea in tara.

“Companiile mari, ca Google, Facebook, Apple, Microsoft atrag usor, datorita numelor din spate, si aici, insa programatorii romani nu se gandesc la o stabilire permanenta in extern, o fac pentru cativa ani, strang banii necesari pentru o independenta frumoasa in tara si revin pe plaiurile mioritice”, a precizat Gabriela Dan.

Viitorul suna bine

Fie ca aleg sa mearga in strainatate sau se specializeaza in tara, programatorii par sa aiba asigurat un loc de munca in urmatorii multi ani de zile. Piata este in continua crestere, iar in ciuda crizei economice, salariile raman la fel de bine platite.

In 2014 majoritatea companiilor din domeniul IT vor angaja, potrivit datelor Temps. Dupa comunicatele transmise de catre aceste companii, iar cei mai mari angajatori vor fi Microsoft, Dell, Endava, Luxoft, IBM, Oracle, Deutsche Bank.

Mai mult, un aspect important pentru acest domeniu este ca statul roman a oferit un plan de ajutor catre sapte companii care au in plan sa angajeze aproximativ 1.000 de programatori anul acesta in Romania, printre care Microsoft, Dell si Deutsche Bank.

Sursa foto: Tineri cu monitor, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri