Desi pare paradoxal, lenea a fost motorul in munca lui Mircea Manolescu, un inventator roman premiat la Geneva pentru un aparat antiseismic, pe care il numeste colocvial "cusca vietii". Despre inventia sa a povestit la un eveniment dedicat inventicii romanesti organizat de Impact Hub Bucuresti, unde au fost prezenti si inventatorii Catalin Butmalai, Justin Capra si Mircea Tudor.

"Imi las mintea sa mearga si sa gaseasca solutii", spune Mircea Manolescu, potrivit caruia orice inventator gaseste solutii, dar de multe ori acestea nu se potrivesc cu realitatea.

El sustine ca inventia sa a iesit din lene pentru ca voia sa realizeze ceva care sa nu-l puna prea mult la munca si din necesitate pentru ca ii este frica de cutremure. Astfel, a construit Super Shelter, "cusca vietii", de 1m x 0,7m la sol si 1 m inaltime, in care au loc pana la trei persoane in caz de seism si pe care a vandut-o in trei exemplare la pretul de 2000-3000 de dolari in America.

inventii romanesti

Sursa foto: Mediafax foto

"Ceea ce am facut eu a fost sa inlocuiesc o intamplare cu o idee", spune Mircea Manolescu care, dupa medaliile de aur de la Salonul de Inventii din Geneva si cel din Bruxelles, a fost premiat tot cu aur la Pittsburgh, SUA, unde este organizata anual cea mai mare expozitie de inventii.

Aveti curaj sa ganditi!

O alta inventie prezentata la Impact Hub este Roboscan, un aparat realizat de Mircea Tudor, care scaneaza camioane cu scopul de a depista orice obiect de contrabanda. Ulterior, aparatul a fost modificat astfel incat sa scaneze avioane, ceea ce a facut ca Roboscan sa fie un unicat mondial si sa convinga juriul de la Salonul de Inventii de la Geneva sa incalce o regula de 40 de ani, aceea de a acorda de doua ori marele premiu pentru aceeasi inventie, in 2009 si in 2013. Odata cu cele doua premii, Mircea Tudor a primit si porecla "Domnul Roboscan" (2009), respectiv "Domnul 90 de grade" (2013).

inventii romanesti

Sursa foto: Mediafax foto

Chiar si asa, inventatorul Mircea Tudor spune ca orice inventie are nevoie de maturitate si ca rezultate nu vin peste noapte. Pana acum, a vandut 100 de exemplare ale inventiei sale, multe dintre ele in America, la pretul de 1, 5 milioane de euro pentru un Roboscan pentru camion si 3,5 milioane de euro pentru un Roboscan pentru avion.

Ca dovada ca se poate, el le-a spus tinerilor prezenti la eveniment "aveti curaj sa ganditi. Suntem un popor cu darul creatiei in domenii din cele mai abstracte".

Soleta zeroEnergy, casa fara facturi la energie

Casa Soleta este o inventie autosustenabila, o casa care are grija singura de ea insasi. Inventata de Catalin Butmalai, Soleta este o locuinta ecologica din lemn, dotata cu panouri solare si o mica eoliana pentru curent electric.

Marele avantaj al acestui tip de casa este ca scapi de facturile la energie. Intr-o Soleta aburii sunt absorbiti de hota si apoi sunt transferati printr-un sistem dotat cu schimbator de caldura datorita caruia se incalzeste casa. In plus, acoperisul este facut sa colecteze apa de ploaie pentru a fi folosita pentru spalat. Casa nu are fundatie, este asezata pe butuci si este de opt ori mai usoara decat o locuinta ridicata din caramida.

inventii romanesti

Sursa foto: www.soleta.ro

"Am intalnit oameni de afaceri interesati sau mai putin interesati sa investeasca. Intalniri intre vorbitori de limbi total diferite. Am asistat doar la renuntari", spune Catalin Butmalai despre incercarile lui de a finanta inventia. Butmalai le-a explicat tinerilor ca in inventica trebuie sa creezi un prototip functional sustinut cu un plan de afaceri, care sa fie primit de public si sa prinda avant pe piata.

"Nu am facut-o publica (n.r. casa Soleta) pana nu au crescut toate plantele pe langa ea", a spus inventatorul Catalin Butmalai. Casa Soleta costa peste 20.000 de euro (la o suprafata mai mica de 50 mp) si a fost vanduta in principal in America, mai ales dupa ce a devenit faimoasa in publicatii straine ca Daily News, The Guardian, New York Times si la emisiunea Grand Designs a unei televiziuni britanice.

Conceptul casei ecologice a fost dezvoltat prin Fundatia pentru Inventica si Tehnologii Sustenabile – Justin Capra (FITS), care poarte numele unui important inventator roman inca in viata. Justin Capra, nascut pe 22 februarie 1933 in Magureni, Prahova, a inventat, in 1958, primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor.

Un inventator este un neastamparat.

inventatori romani

Prezent, de asemenea, la evenimentul Impact Hub despre inventatori romani premiati, Justin Capra le-a spus tinerilor ca "un inventator este un neastamparat, un neinteles". Inventatorul Justin Capra este cunoscut nu doar datorita rucsacului sau zburator, ci si pentru ca in anii ’50 a realizat un dispozitiv cu motor care pornea la o simpla comanda verbala, "Porneste!", in 1961 facea "Cutia neagra", dispozitiv care putea sa reduca partial gravitatia corpurilor, in 1967 il intalnea pe Henri Coanda si sase ani mai tarziu termina Soleta, cea mai mica masina din lume. Acestea sunt inventiile lui Justin Capra, care spune despre sine ca este roman de meserie, ca este un "tataie ticnit" si care ii "linisteste" pe cei tineri ca "fara haos, nu exista miscare".

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri