Daca nu esti convins de importanta pe care o are un CV la angajare, trebuie sa stii ca acest document spune mai multe despre un candidat decat si-ar imagine acesta. Pentru a-ti adjudeca pozitia dorita, wall-street.ro iti arata cum poti completa CV-ul pentru a atrage atentia angajatorului.

Model CV Europass

Scrierea CV-ului poate parea la prima vedere ca un lucru usor de facut, toata lumea gandindu-se cat de greu poate fi sa pui pe hartie activitatea profesionala? Insa, in realitate, intocmirea unui bun model de CV Europass nu este deloc simpla, reprezentand un act de auto-definire.

In general, oamenii dezvaluie despre ei intr-un CV mai mult decat isi imagineaza, scrie The Guardian. In acest fel, potentialul angajator poate sa isi dea seama din modul in care candidatul scrie in ce activitati oamenii s-au simtit mai bine sau care dintre candidati sunt mai increzatori in capacitatile lor.

De asemenea, foarte frecvent candidatii tind sa isi exprime in scris griji subconstiente, cum ar fi prin justificarea parasirii locului de munca anterior sau cei care au retineri legate de varsta ori pregatire vor atrage mai degraba atentia aspura acestor aspecte, in loc sa le minimizeze.
Candidatii trebuie sa stie ca desi CV-ul Europass li se poate parea perfect, insa se poate dovedi irelevant pentru pozitia pentru care aplica, iar angajatorul poate sa considere ca acesta nu a inteles descrierea job-ului.

Asadar, cum te asiguri ca CV-ul spune tot ce trebuie sa se stie despre tine?

Este important de stiut ca desi Curriculum Vitae reprezinta o declaratie personala, este, in esenta, un document de marketing si trebuie realizat profesionist la nivel de continut si prezentare.

Iata cateva sfaturi pentru a realiza un Curriculum Vitae Europass potrivit:

Detaliile de contact

CV-ul tau trebuie sa aiba in partea de sus numele si datele de contact complete. Asigurati-va insa ca adresa de e-mail sau pagina personala de Internet este una adecvata si nu arata sub forma domnisoarasexy@yahoo.com. Astfel de date de contact pot fi amuzante si potrivite intre prieteni, insa nu in relatia cu un angajator.

Profilul personal

Aceasta reprezinta prima oportunitate pe care un candidat o are sa demonstreze ca este exact ce cauta angajatorul.

Aici trebuie incluse calitatile cheie si experienta relevanta si evitate detalii legate de personalitate sau soft skills, cu exceptia cazurilor in care pot fi sustinute cu dovezi clare. De exemplu, in loc sa spui “puternice abilitati interpersonale” mai bine inlocuiesti cu “prin puternicele mele abilitati manageriale reusesc sa mentin clientii cheie in companie, in ciuda incercarilor competitorilor de a-i ademeni”.

Istoria profesionala

Detaliile legate de fiecare dintre rolurile pe care le-ai jucat de-a lungul carierei nu trebuie sa reprezinte doar o scurta decriere a jobului.
Astfel, sub fiecare pozitie trebuie evidentiate activitatile in care ai fost implicat direct si care au legatura cu pozitia tintita in prezent. Include aici realizari, ca de exemplu modul in care v-ati atins si depasit obiectivele si modul in care ai adus valoare adaugata companiei. Pot fi precizate venituri pe care le-ai adus in companie, costuri reduse, imbunatatirea calitatii si idei noi.

Mai mult, daca poti incearca sa cuantifici aceste realizari. De exemplu, poti preciza ca ideea ta de marketing a dus la o crestere de 10% a cotei de piata sau ca ai economisit o anumita suma prin schimbarea unor furnizori.

Indiferent de rolul pe care l-ai jucat, pentru a-ti creste sansele la job demonstreaza impactul pozitiv pe care il ai in echipa si in companie.

Aptitudini si experienta relevante din Curriculum Vitae

In contextul in care experienta anterioara este mai potrivita decat cea din pozitia pe care o ocupi in prezent, prezint-o sub titlul “competentesi si experienta relevante” sau “realizari din cariera”.

Toate aceastea trebuie sa apara pe prima pagina a Curriculum Vitae, de obicei inainte de a prezenta intreaga cariera.

Cum poti evita capcanele

Daca vrei ca posibilul angajator sa isi faca o impresie buna dupa ce iti parcurge CV-ul, evita aceste greseli comune:

Lipsa informatiilor relevante. Multi candidati presupun ca stiu ce este important sa prezinte angajatorilor si in felul acesta nu reusesc sa furnizeze exact informatiile relevante in CV.

Dovezi insuficiente. Tot ceea ce sustii ca detii si este potrivit pentru pozitia respectiva trebuie argumentat si demonstrat prin exemple.

Prea generic. Multi dintre candidati scriu un Curriculum Vitae lung pentru ca vor sa isi pasteze optiunile deschise. Insa daca nu este clar cine esti si ce faci, angajatorii nu vor sti ce sa faca cu tine.

Erori. Multe CV-uri au greseli, motiv pentru care sunt si respunse. CV-ul trebuie sa fie impecabil la nivel de redactare pentru a-ti demonstra profesionalismul si atentia la detalii. Ideal este sa rogi pe cineva sa mai arunce un ochi asupra documentului.

Informatii negative. CV-ul trebuie sa includa doar informatii pozitive. Nu critica niciodata un fost angajator si fa referire la dificultati sau dezamagiri doar daca ai reusit sa vii cu o solutie.

Limbaj nepotrivit. Utilizarea jargonului, a expresiilor stangace sau a unor clisee pot sabota sansele chiar si celui mai capabil dintre candidati.

Capacitatile tale de comunicare sunt judecate in prima faza prin limbajul folosit in Curriculum Vitae.

TOTUL despre Curriculum Vitae Europass

CV-ul model Europass este unul dintre cele mai cautate de catre angajatori. CV-ul Europass este un document standardizat la nivel european, folosit de milioane de persoane si solicitat de catre numeroase institutii publice sau private in vederea participarii la concursuri sau interviuri, sau la angajare.

CV-ul Europass permite prezentarea calificarilor, aptitudinilor si competentelor intr-o ordine logica. In acest context, CV-ul trebuie sa cuprinda in ordine informatii personale, descrierea experientei profesionale, descrierea studiilor si a cursurilor de formare si un inventar detaliat al aptitudinilor si competentelor.

Mai mult, pentru ca angajatorul aloca doar cateva minute citirii CV-ului, este important sa fie folosite propozitii scurte, candidatul se se concentreze pe aspecte relevante ale pregatirii si experientei profesionale, iar fiecare intrerupere de studii sau cariera sa aiba o explicatie.
Orice rubrica facultativa la care nu aveti de adaugat informatii trebuie eliminata, chiar si in cazul in care considerati ca astfel de aptitudini si competente nu aduc valoare in plus aplicatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri