Activitatea agentilor de munca temporara, care in 2013 au generat peste 50.000 de locuri de munca, va fi redusa cel putin la jumatate daca noile reglementari munca temporara din proiectul de modificare a Codului muncii vor fi aprobate, a declarat Sorina Donisa, presedintele ARAMT.

Initiativa legislativa care se discuta la aceasta ora in Parlament prevede introducerea obligatiei agentilor de munca temporara de a incheia cu salariatii temporari contracte de munca pe perioada nedeterminata si de a plati 75% din salariul minim brut in perioada dintre doua misiuni, pe o perioada de maximum trei luni.

“Suntem de acord cu unele aspecte care tin de paritatea de tratament intre un anagajat pe perioada nedeterminata dintr-o companie si un angajat temporar, pentru ca si noi ne dorim ca cei doi sa fie tratati la fel. Insa avem o problema cu partea care presupune de fapt incheierea doar de contracte pe perioada determinata. Mai exact, in initiativa care se discuta la Camera de Munca din Parlament se precizeaza ca agentul de munca temporara ar trebui sa semneze cu angajatul « de regula » contracte pe perioada nedetermianta, iar noi stim ca acest « de regula » va inseamna eliminarea contractelor pe perioada temporara”, a explicat Sorina Donisa.

Aceasta modificare vine in contradictie cu activitatea de baza a agentului de munca temporara, care este definit drept societatea comerciala, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia Utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia.

Astfel, introducerea obligatiei agentilor de munca temporara de a incheia cu salariatii temporari, ca regula, contracte de munca pe perioada nedeterminata, ar duce la o incalcare a Directivei nr. 2008/14/104CE a Parlamentului European si a Consiliului din 19.11.2008, privind munca temporara.

Cea de-a doua prevedere continuta de initiativa de modificare a Codului muncii se refera la introducerea obligativitatii acordarii a 75% din salariul minim brut in perioada dintre doua misiuni, pentru o perioada de maximum trei luni.

“In economia actuala este nevoie de solutii flexibile pentru piata muncii, iar aceasta initiativa nu face decat sa ingradeasca munca temporara. Unui agent de munca temporara cu zeci, sute sau mii de angajati ii va fi imposibil sa aiba de oferit imediat o alta misiune fiecarui angajat. Acordarea acestor sume se va reflecta automat in costuri si in reducerea activitatii”, a completat Donisa.

Annemarie Muntz, presedinte al Eurociett, federatia europeana a agentilor de munca, a declarat ca in nicio tara europeana nu exista o prevedere care sa impuna incheierea contractelor pe perioada nedeterminata.

“In celalalte tari europene angajatii temporari pot semna orice tip de contract de munca. (...) Este necesara existenta unui mixt in ceea ce priveste contractele de munca”, a explicat Muntz.

Potrivit ARAMT, modificarile propuse pot afecta semnificativ mediul socio-economic, impunerea de noi restrictii determinand diminuarea rolului muncii temporare, cresterea somajului, cresterea ratei de evaziune fiscala provenita din munca la negru si implicit cresterea numarului muncitorilor ale caror drepturi nu sunt respectate, afectarea unor intregi industrii, disponibilizarea in masa a salariatilor temporari si scaderea ratei de angajare la nivel national.

De asemenea, aprobarea proiectului in forma sa actuala poate genera un impact negativ asupra investitiilor existente in piata, precum si asupra investitorilor straini cu un potential ridicat de afaceri care utilizeaza in prezent sau planuiesc sa utilizeze preponderent serviciile agentilor de munca temporara in Romania.

Impactul economic negativ va fi resimtit direct si in sfera impozitelor si taxelor atrase fara intarzieri la bugetul de stat (in prezent, achitate în proportie de 100% de catre agentii de munca temporara, obligati prin lege sa nu inregistreze debite la bugetul de stat), taxe estimate la nivelul anului 2012 de ctre ARAMT la suma de aproximativ 210 milioane euro.

Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) este o organizatie non-profit, infiintata in luna iunie 2010. Fondata de cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor de resurse umane, ARAMT isi propune flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi locuri de munca.

Intre membri ARAMT se numara companiile Adecco Romania, Gi Group, ManpowerGroup Romania, APT, Lugera, Agentia Professional, Trenkwalder.

In Romania erau la finalul anului trecut 740.000 de someri inregistrati oficial.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri