Romania este una dintre marile puteri in domeniul IT la nivel global, iar specialistii locali sunt la mare cautare, intr-o piata care creste de la an la an. O functie importanta in organigrama unui departament de IT este cea de IT manager, pozitie pentru care se cauta mii de candidati in companii din toate domeniile, iar salariile pot sa urce pana la 6.000 de euro net lunar.

"Joburile din domeniul IT in general sunt in proportie de o treime din totalul proiectelor de recrutare curente. In mod special, functia de IT manager reprezinta circa 25% din totalul pozitiilor pe IT", a declarat pentru wall-street.ro Mirela Marinescu, director al departamentului de executive search in cadrul agentiei APT.

In Romania lucreaza in jur de 95.000 de specialisti in domeniul IT si cel al telecomunicatiilor, potrivit unui studiu realizat de Brainspotting, cea mai mare companie de recrutare IT&C de pe piata locala.

Potrivit datelor siteului de recrutare eJobs.ro, doar in primele trei luni din acest an, angajatorii au recrutat peste 3.000 de persoane pentru posturi de IT cu experienta de middle si top management.

"Inca de la inceputul anului au aparut in piata pozitii dintre cele mai diverse in acest domeniu. Printre acestea putem enumera cu usurinta selectii pe care le desfasuram pentru specialisti precum: EMC Networker Administrator - Level 3, Lotus Notes and Administrator, Oracle APEX Developer, Citrix XenServer, XenApp and XenDesktop administrator, Software developer Microsoft.net, C, 3rd Level SQL specialist (SAM), System Administrator in Client Configuration management, Oracle or MS SQL Database Administrator, QA Engineer - automated testing/manual testing, Java Developer, Software Engineer – C#, Senior .Net Developer etc", a explicat Monica Zghibarcea, consultant HR in cadrul agentiei de recrutare Professional.

Oferta salariala pentru functia de IT manager urca pana la 6.000 de euro

Salariile pentru pozitii de IT manageri in companii mici si mijlocii incep de la 800-1.000 de euro net pe luna si urca la mai multe mii de euro in functie de companie si domeniul de activitate ale acesteia.

"Daca ne referim la pozitii manageriale, similar, in companii mari sau in companii cu profil IT, ofertele pot incepe cu 1.500 euro net. (...) Exista pozitiii de IT manager in domeniul bancar platite cu circa 6.000 euro net", a explicat reprezentantul APT.

Astfel, pentru a atrage oameni pregatiti companiile sunt dispuse sa ridice ofertele salariale.

"Salariile din domeniul IT sunt foarte greu de cuantificat si incadrat in anumite marje. Este important de observat in piata o crestere constanta a pachetelor salariale din acest domeniu. Mai mult decat atat, pentru posturile cheie, angajatorii vor dori sa aiba in echipele lor cei mai buni specialisti in domeniu, iar pentru acest lucru ei sunt dispusi sa investeasca in pachete salariale care includ cursuri de formare, beneficii si multe alte avantaje oferite angajatilor si care pot fi dificil de cuantificat intr-un maxim salarial", a explicat Zghibarcea.

Un aspect foarte important din pachetul salarial il reprezinta accesul la diferite cursuri de formare si specializare care ii ajuta sa fie mereu la cel mai inalt nivel de informare/formare profesionala

Pozitiile din segmentul IT sunt cautate in special in cadrul companiilor de profil, insa si in organizatii din diferite segmente de activitate, precum productie, vanzari, logistica, retail sau servicii.

La ce se uita angajatorii cand recruteaza IT manageri

"Anunturile de angajare specifice acestui domeniu pot fi adevarate mesaje criptate pentru candidatii sau recruiterii care nu au avut contact cu acest domeniu. Acestea vor diferentia ca cerinte functie de aplicatiile cu care fiecare dintre companii lucreaza. Intre cerintele punctuale, mare parte dintre anunturi se concentreaza pe cerinte specifice acestor aplicatii sau detalii specifice limbajelor de programare pe care fiecare dintre candidati va trebui sa le cunoasca. Se pune de asemenea accent pe cunostinte solide de limba engleza, si chiar germana si, nu in ultimul rand, pe disponibilitatea viitorilor angajati de a se perfectiona continuu. In multe dintre anunturi vor fi specificate si cerinte legate de studiile de specialitate si cursurile atestate de formare pe care fiecare dintre candidati este important sa le aiba", a aratat Zghibarcea.

Mai mult, potrivit eJobs.ro, angajatorii se uita si la abilitati de leadership, negociere, comunicare, managementul timpului, multitasking, capacitatea de a lucra in conditii dificile si de a atinge deadlineurile.

Cifre cheie din domeniul IT

Din cei 95.000 de angajati din domeniul IT din Romania, cei mai multi dintre acestia, in jur de 45.000 de oameni, lucreaza in Bucuresti. De altfel, 70% dintre cele mai mari 25 de companii de software din Romania au cele mai numeroase echipe in Capitala.

Printre cei mai mari angajatori din Bucuresti se numara operatorii telecom Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote, RCS&RDS, UPC si companii de IT precum Oracle, IBM, Siveco, Luxoft, Totalsoft, Ubisoft, Gameloft.

Pe de alta parte, centre importante de IT&telecom sunt si Cluj-Napoca (cu circa 8.500 de angajati), Timisoara (7.000 de oameni), Iasi (5.000 de oameni) si Brasov (2.500).

In fiecare an, in Romania in jur de 7.000 de tineri absolva facultati de tehnologie, dintre acestia circa 2000 fiind in Bucuresti, aceeasi cifra in Iasi, aproximativ 1.750 in judetul Cluj si aproape 1.120 de oameni in Timis. Alte judete care ofera multi absolventi de IT&C sunt Sibiu (461) si Brasov (493).

Romania este una dintre marile puteri in domeniul IT la nivel global, tara noastra avand mai multe medalii la olimpiadele de informatica si matematica decat orice tara din Europa. Tara noastra se afla pe locul al treilea la nivel mondial in aceasta privinta, dupa Rusia si China.
De asemenea, numarul de ingineri per capita in Romania este mai mare decat cel din Statele Unite, India, China sau Rusia. Tara noastra se afla in primele zece tari in lume in functie de specialisti IT certificati.

Sursa foto: Internet/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri