Peste 90% dintre managerii care au crescut odata cu firma sunt afectati de desegmentare profesionala, adica isi pierd locul de munca dintr-o functie de conducere si ulterior reusesc sa se angajeze foarte greu, ichiar si in doi ani si pe functii inferioare, a declarat Petre Nicolae, managing partner in compania de training si consultanta CBC Romania, la evenimentul HR 2.0: tendinte si provocari in 2014 pe piata muncii, organizat de wall-street.ro in parteneriat cu Signal Iduna, compania de recrutare Lugera si casa de avocatura PeliFilip.

Petre Nicolae a dat, astfel, ca exemplu un post vacant pentru director general in compania Scandia. "Asa ca a venit la interviu un candidat in varsta de 44 de ani, cu foarte multa experienta in piata, cel putin 10 ani pe o pozitie de general manager, candidatul perfect", povesteste Petre Nicolae o situatie in care a trebuit sa gaseasca candidatul ideal pentru un post de director general la Scandia.

Compania voia un om care sa realizeze si sa implemente strategia corporate, ca avea sa fie platit cu un salariu intre 7.000 si 10.000 euro pe luna, un salariu foarte bun pentru Romania, subliniaza Petre Nicolae. Din pacate, mentioneaza el, candidatul nu a fost angajat, pentru ca nu a fost dispus sa realizeze si sa implementeze strategia corporate necesara in Scandia si ulterior a ajuns intr-o functie mai mica cu un salariu mult mai mic.

Aceasta situatie este un exemplu care defineste fenomenul de desegmentare profesionala, si chiar sociala, care este echivalenta cu regresia in cariera si care genereaza frustrari in general in randul barbatilor. "Desegmentarea profesionala este o regresie profesionala si inclusiv sociala. Nimeni nu te mai angajeaza daca nu ai competente pe post. Multi dintre noi avem doar impresia ca avem o viziune", subliniaza Petre Nicolae.

Prea interesati de bani pentru a ne face o evaluare profesionala

"Suntem atat de interesati de bani, suntem atat de stresati, incat sub nicio forma nu ne facem o evaluare profesionala la o companie si nu avem un plan de cariera", sustine Nicolae. El avertizeaza ca in Romania, de fapt, nici nu exista dorinta ca angajatii sa-si realizeze un plan de cariera, insa exista orgoliu si ignorata. "Stam prea mult pe ceeea ce face si nu avem timp sa ne gandim la viitorul nostru", a adaugat Petre Nicolae.

Citeste si:
Adio adeverințe în firme? "Departamentele de HR trebuie automatizate"
Departamentele de HR trebuie...

Potrivit specialistului CBC Romania, 90% din managerii care au crescut odata cu compania intra in fenomenul de desegmentare profesionala si sociala. "40% reusesc sa-si gaseasca un loc de munca dupa o perioada de 12 luni si 60% dupa 18-24luni. Multi dintre ei sunt frustrati, fapt pentru care nu isi gasesc un job foarte repede. Cei mai afectati sunt barbatii, care isi pierd increderea in fortele proprii, spre deosebire de femei", subliniaza Nicolae.

Managerii peste 40 de ani isi gasesc greu de munca

Spre exemplu, un manager in varsta de 42 de ani, cu vechime de 18 ani la ultimul job, cu un salariu de 6.800 de euro la ultimul job si cheltuieli lunare fixe de 4.500 euro care ramane fara locul de munca are nevoie in medie de doi ani pentru a se angaja din nou, arata un studiu realizat de CBC Romania.

Aflat intr-o astfel de situatie, un barbat manager care nu-si gasesc un loc de munca in scurt timp ajunge rapid la frustrare. "Problema vine la barbatii care depasesc 40 de ani si carora le este foarte greu sa accepte faptul ca au fost manageri generali intr-o companie, ca au pierdut jobul si ca apoi nu fac acelasi lucru, ca s-a angajat intr-o functie mai mica. Femeile au o capacitate de adaptare extraordinara, accepta cu usurinta ca nu au anumite competente", subliniaza Petre Nicolau.

Citeste si:
In cautarea fericirii la job. Organizatia fericita
"In cautarea fericirii la...

Potrivit reprezentantului CBC Romania, majoritatea managerilor care ajung in top management nu au competele profesionale necesare, amana sa isi completeze competentele si ajung sa fie afectati de desegmentare profesionala si implicit sociala. Solutia este, astfel, ca angajatul care trece de varsta de 40 de ani sa isi alcatuiasca un plan de cariera si o evaluare profesionala constanta in timpul anilor de munca, pentru a evita intrarea in fenomenul de desegmentare profesionala, pentru a-si pastra locul de munca si functia si, dupa caz, pentru a-si gasi rapid un job similar, recomanda Petre Nicolae de la CBC Romania.

CBC Romania, condusa de Petre Nicolae, este o companie specializata in training, assessment center, consultanta in management strategic, coaching - mentoring, recrutare si head-hunting.

Pe piata locala de training mai activeaza Ascendis, Achieve Global, Hart Consulting, Accelera.

Citeste si:
Renault a trecut pe pierderi pentru prima data in ultimul deceniu
Renault a trecut pe pierderi...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Reconversie profesională. Cum ne putem angaja în IT
Setari Cookie-uri