O problema des intalnita in constructii, o piata afectata grav de criza, care a condus la o scadere puternica a pietei si la un numar foarte ridicat de disponibilizari, este si slaba pregatire a angajatilor.

Criza din piata constructiilor este totodata si cauza care a condus la un exod al muncitorilor, mare parte dintre angajatii specializati alegand calea Vestului, in speranta unor vieti mai linistite si mai sigure. Iar acest lucru nu a avut repercusiuni asupra angajatilor, ci si asupra angajatorilor, companiile romanesti de profil orientandu-se catre pietele externe, in care cuvantul “criza”nu a fost pomenit. Este vorba despre pietele din Orientul Mijlociu, dar si din Nordul Africii, doua regiuni aflate in plina expansiune.

“Constructorii romani incep sa isi caute locuri de munca in strainatate – cauta piete in Nordul Africii, in Kazahstan sau Iordania. Avem handicapuri in momentul in care mergem in strainatate. (…) Romanii au fost priviti ca oameni foarte seriosi si meseriasi buni. Din pacate, in ultimii 20 de ani, din cauza ”apucaturilor” in care am fost implicati alaturi de restul actorilor cu care am lucrat, imaginea noastra incepe sa se strice. Neseriozitatea, chiar lipsa de profesionalism, sunt aspecte foarte triste, pentru ca se constata ca nu mai exista exigenta profesionala. Nu am scapat de ”merge si-asa”, ba chiar l-am amplificat. (…) Dorel , din pacate, exista! Dar ne dorim sa dispara”, a decarat Adriana Iftime (foto dreapta), vicepresedinte al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

Potrivit reprezentantului PSC, programa actuala de invatamant in momentul acesta, lipsa orelor de practica, dar si a stagiaturii sunt alte cauza ale acestei situatii din industrie. “Tinerii din ziua de azi sunt slabi, iar acest lucru se datoreaza in primul rand unei lipse a educatiei de profil.Nu exista ardoarea de a invata si de a performa si tocmai de aceea nu ne putem astepta la rezolvari peste noapte”, a precizat Adriana Iftime.

80% din deficientele tamplariei cu geam termopan apar din pricina montajului gresit

Contactati de wall-street.ro, reprezentantii uneia dintre industriile in care lucrarile de montaj lasa de multe ori de dorit sustin ca practica de genul „merge si asa” inca defineste munca in piata constructiilor de la noi.

„Avem nevoie in primul rand de responsabilitate – fie ca discutam despre educarea tehnico-practica, despre angajarea unor oameni pregatiti sau despre responsabilitatea muncii pe care o depui. A fi meserias implica, deopotriva, sa ai si pregatirea tehnica necesara, dar si experienta practica, a lucrului. Din pacate, in domeniul constructiilor, dar nu numai, inca se mai practica tehnica ”merge si asa”, care reprezinta un mare dezavantaj si care impiedica progresul si dezvoltarea acestui domeniu”, a declarat Alex Oancea (foto), director de marketing in cadrul VEKA Romania, unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de tamplarie termoizolanta.

Potrivit acestuia, in domeniul ferestrelor termoizolante se estimeaza ca aproape 80% dintre deficientele tamplariei apar din pricina montajului eronat. „Impreuna cu Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta, ne implicam in aceasta problema si depunem eforturi considerabile, pentru a creste numarul de montatori certificati sa efectueze astfel de lucrari. Mai mult, noi ii incurajam pe producatorii romani sa-si angajeze oameni pregatiti si certificati tehnic. Estimam ca, pe termen mediu, astfel de proiecte vor conduce la responsabilizarea angajatilor din domeniu”, a mai precizat reprezentantul companiei germane.

Intrebat de situatia tinerilor meseriasi din Romania, Oancea a mai aratat ca tentatia de a pleca peste hotare este din ce in ce mai mare. „Exista in acest moment pe piata romaneasca o cerere destul de mare de ingineri, in conditiile in care o buna parte din tineri au plecat spre medii economice mai ofertante. In Germania desfasuram numeroase stagii practice impreuna cu scolile de meseriasi si facultatile tehnice. Acolo companiile sunt incurajate sa desfasoare astfel de proiecte de practica. Inca de mici, copiii sunt incurajati sa invete si sa se dezvolte prin astfel de stagii. In Romania, din pacate, tinerii nu se simt destul de motivati”, a spus Alex Oancea.

Totodata el a mai subliniat ca un om trebuie motivat, ca sa isi desfasoare activitatea pentru care este platit, indiferent ca este muncitor sau director de marketing. Iar motivarea reprezinta mixul perfect dintre recompensarea financiara a muncii si incurajarea spre perfectionare. „Salariul trebuie sa fie o oglinda a muncii prestate, iar calitatea si seriozitatea depind de responsabilizarea angajatului. Atata vreme cat sistemul va permite unor firme sa lucreze la negru si fara a oferi garantie reala si/sau certificat tehnic, vor exista mereu solutii tehnice inferioare montate fara prea mare seriozitate. Apreciem ca in ultimii ani beneficiarii au inceput sa se reorienteze spre solutiile tehnice superioare si care vin insotite de montaje durabile. Mai avem insa un lung drum in fata noastra”, a mai spus directorul de marketing al VEKA Romania.

Alex Oancea a mai precizat ca in cei sapte ani de experienta in piata de tamplarie termoizolanta, a vazut multe cazuri mai putin fericite, uneori chiar si la mai putin de un an de la montaj.

“Neseriozitatea si superficialitatea au iesit la lumina mai repede acum decat inainte de ‘89”

“Neseriozitatea si superficialitatea muncitorilor romani au iesim la lumina mai repede in zilele noastre decat inainte de 1989”, sustin reprezentantii companiei de recrutare APT. Potrivit acestora in perioada comunista responsabilitatea era colectiva si in ‘gramada’ intrau si persoane neserioase. “Nu am putea spune insa ca aceste doua calificative sunt caracteristici ale romanilor, ci consecinte ale modului de organizare si conducere la locurile de munca”, au mai precizat reprezentantii APT.

Tot acestia sustin ca in Romania inca mai exista meseriasi, unii dintre ei reveniti in tara dupa experiente europene de unde au venit cu bune practici pe care le aplica si in tara, dar pentru tinerii care iau acest drum trebuie introdus un plan concret de pregatire in tara. “In situatia lipsei de locuri de munca pentru tineri sunt binevenite initiativele private mai intai dar adoptate si de ministerul educatiei, de a reinfiinta scoli profesionale, care asigura pregatire pe langa companii importante, unde pot avea asigurate la final locuri de munca”, au precizat reprezentantii APT.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri