Doi din cinci angajatori, adica 40% dintrei ei, au dificultati in gasirea candidatilor potriviti pentru posturile libere in cadrul companiilor, potrivit studiului "Deficitul de talente" realizat de compania de recrutare ManpowerGroup.

Ponderea angajatorilor care se confrunta cu dificultati a scazut cu 14 puncte procentuale fata de 2013, cand angajatorii din Romania se aflau pe locul 7 in lume in privinta perceptiei deficitului de talente, dar continua sa fie superioara atat mediei globale, cat si celei din regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa de Nord (EMEA), cu 4%.

Posturile cel mai greu de ocupat

Meseriasii calificati sunt cel mai greu de gasit candidati pentru posturile libere din diferite organizatii, urmati de ingineri si reprezentantii de vanzari. In ultimii sapte ani, meseriasii calificati (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tamplari, electricieni etc.) si inginerii au alternat pe primele doua locuri din top. Astfel, acestea sunt singurele pozitii care au ramas pe lista celor greu de ocupat. In 2014, in topul dificultatilor de recrutare au intrat si managerii de proiect si managerii si directorii IT, posturi care nu s-au regasit printre primele 10 in niciuna din editiile anterioare ale cercetarii.

angajare, recrutare, meseriasi

Sursa foto: Meserias/Shutterstock.com

In plus, fata de anul trecut, angajatorilor este tot mai greu sa identifice talente in IT, nu doar manageri si directori, aflati pe locul 5 in top, ci si viitori angajati pentru nivelurile mediu si junior, aflati pe locul 7, fata de 8 in 2013. Greu de gasit sunt si angajatii din vanzari. Reprezentantii de vanzari au ajuns pe locul 3 (in 2014) de pe locul 6 (in 2013), iar in topul pozitiilor greu de ocupat au revenit, pentru prima data din 2011 pana in prezent, managerii de vanzari, pe care angajatorii ii plaseaza pe locul 9 ca dificultate.

Alte domenii care au nevoie de talente

Deficitul de talente continua sa fie acut si in privinta personalului administrativ si financiar, perceput ca al zecelea in top, dar presiunea acestuia a scazut fata de 2013, cand angajatorii ii plasau printre primele 5 posturi pentru care gaseau greu candidatii potriviti.

"Pe plan global deficitul de talente a atins cel mai acut nivel din ultimii 7 ani. Relativa scadere a presiunii acestuia in Romania fata de 2013 nu trebuie privita ca o corectare a raportului dintre cererea de forta de munca si oferta. Pe de o parte, deficitul perceput de angajatorii din Romania continua sa fie superior mediei globale si regionale. Pe de alta, principala cauza a dificultatilor indicate de angajatori nu este lipsa candidatilor, care ii afecteaza doar in proportie de 30%, ci lipsa competentelor profesionale specifice postului, pe care o reclama mai mult de jumatate dintre cei chestionati. Aceasta este o problema sistemica, a carei rezolvare nu apare de la un an la altul", a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

De ce sunt greu de gasit angajatii potriviti

Peste jumatate (54%) dintre angajatorii din tara noastra au declarat ca principalul motiv pentru care intampina dificultati in gasirea talentelor potrivite este lipsa competentelor profesionale specifice, tehnice. Aceasta se intalneste predominant in recrutarea de meseriasi si muncitori calificati, unde 35% dintre angajatori identifica un obstacol in lipsa calificarilor si certificarilor necesare.

Lipsa de candidati sau numarul insuficient al acestora este o cauza importanta a deficitului de talente in opinia a 30% dintre angajatori. Ocuparea posturilor vacante este impiedicata si de lipsa de experienta a candidatilor, considera 21% dintre angajatorii romani, precum si de lipsa abilitatilor interpersonale si de relationare la locul de munca, spun 16% dintre angajatori.

angajare, recrutare, angajati

Sursa foto: Tanar la interviu/Shutterstock.com

"Angajatorii din intreaga lume percep lipsa competentelor profesionale specifice drept o cauza majora a dificultatilor cu care se confrunta in cautarea talentelor potrivite, insa media globala a celor care remarca aceasta problema, de 35%, si cea regionala de 37%, cu 19, respectiv 17 puncte procentuale sub cea din Romania, ne arata ca in tara noastra discrepanta dintre talentele disponibile si cele de care au nevoie cu adevarat angajatorii este foarte larga, si ingustarea acesteia ar trebui sa devina o prioritate. Deficitul de talente are un impact imediat asupra productivitatii si competitivitatii angajatorilor si a economiei in general", a adaugat Valentin Petrof.

Mai mult de jumatate dintre angajatorii din Romania (54%) cred ca deficitul de talente se resimte in principal la nivelul productivitatii si competitivitatii. 40% dintre angajatori chestionati cred ca deficitul de talente le afecteaza capacitatea de a-si deservi clientii si a raspunde nevoilor acestora. 19% dintre acestia considera ca impactul asupra capacitatii este ridicat, iar alti 34% percep un impact mediu. 38% cred ca deficitul de talente duce la cresterea fluctuatiei de personal, iar 28% vad un efect negativ asupra creativitatii si inovatiei in organizatie.

Sursa foto: Interviu pentru un job/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri