Salariile din IT vor creste si acest an, cu 8,55%, o cifra semnificativ mai mare decat prognoza inflatiei si decat media pietei pentru companiile din productie, potrivit unui studiu AIMS SalaryMap IT.

Peste 90% din companii au declarat ca vor creste salariile in 2014 in functie de nivelul de performanta al angajatilor, in timp ce 58% opereaza cresteri salariale in functie de evolutia pietei de profil.

Angajatorii din IT pun in continuare accent pe recrutarea celor mai performantii angajati, pe care se lupta sa-i tina in echipa, intr-o piata in care in care competitia pentru forta de munca este una extrem de agresiva. Companiile din mediul D&D au declarat ca intentioneaza sa creasca anul acesta numarul de angajati cu o cifra medie de 23%, iar pentru 2015 previziunile arata cresteri de peste 18%.

Pe langa salarii compensatorii, companiile ofera bonusuri de performanta si bonusuri de sarbatori. In plus, angajatii primesc al 13-lea salariu. Acest stimulent este, insa, mult mai des folosit in cazul companiilor cu sediul in Timisoara, in timp ce in regiuni ca Iasi sau Cluj nu exista o traditie clara in acest sens.

Prima de loialitate, pana la 18.000 de lei

Prima de loialitate (care se ofera angajatiilor stabili, care au ramas in companie o anumita perioada de timp) este menita sa incurajeze retentia personalului cu experienta. Ea este oferita in 23% din companiile participante la studiu, dimensiunile sale pot varia semnificativ intre 2.700 si 18.000 lei - in functie de politica fiecarei companii, respective vechimea si functia persoanei recompensate.

Un element inedit pentru anul acesta il constituie cresterea semnificativa a firmelor care ofera angajatilor acces la servicii medicale suplimentare celor de medicina muncii. O posibila explicatie este castigul reciproc pe care il au toate partile implicate in raportul de munca: In timp ce angajatul primeste un pachet de servicii utile (si de multe ori necesare- avand in vedere standardele de performanta din serviciul public de sanatate) menit sa il fidelizeze, angajatorul se asigura ca membrii echipei sunt in cea mai buna forma din perspectiva sanatatii - ceea ce inseamna in final mai putine ore de absenta sau de concedii medicale.

Angajatii sunt cel mai mult stimulate cu abonamentele de servicii la clinici private si cu asigurari medicale care acopera costul spitalizarii, iar in unele cazuri si al interventiilor chirurgicale.

Jumatate din companii ofera prima de relocare

Spre deosebire de alte sectoare ale fortei de munca din Romania, piata din D&D este de asemenea mult mai mobila din perspectiva relocarii. Acest fapt se datoreaza concurentei acerbe pentru angajarea specialistilor de top din domeniu, astfel ca multe companii de profil cauta software developeri, inginer de testare sau ingineri electronisti si in alte locatii din tara. Astfel, prima de relocare (prima oferita la angajare celor care vin din alte orase, pentru a acoperi costul mutarii) este un beneficiu standard in peste 50% din companiile participante la studiu.

Toate aceste beneficii fac din piata fortei de munca din zona D&D un segment foarte competitiv. Alaturi de Bucuresti, orase ca Timisoara, Cluj, Iasi sau Sibiu se consolideaza ca poli de dezvoltare tehnologica de prim rang ai economiei romanesti. La cea de-a opta editie a studiului AIMS SalaryMap IT au participat 53 de companiei care numara in total peste 7.000 de angajati. Aceste companii se ocupa de dezvoltare software in vestul, nordul si estul Romaniei.

Sursa foto: Bani/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri