Companiile dau si 100.000 de euro pe programe de well-being, pe o perioada de un an, doar sa se asigure ca angajatii se simt bine atunci cand se afla la birou. Cererea pentru astfel de programe a crescut cu 15%-20% pe an in ultimii ani, iar angajatorii nu au de gand sa se opreasca aici cand vine vorba de rasfatatul angajatilor.

Astfel, angajatorii investesc intr-un program de well-being cel putin 2.000-5.000 euro timp de sase luni, dar ajung sa plateasca si intre 20.000-100.000 euro pe an in functie de serviciile pe care le aleg, de la ateliere de fotografie, aranjamente florale, bike-fest-uri, story telling sau pictura.

"In ultimii patru ani, de cand am inceput sa derulam programele de well-being, am observat ca nu exista un numitor comun intre companiile care apeleaza la astfel de programe. Fie ca sunt companii cu un numar mic de angajati (30), fie ca sunt multinationale (3000 de angajati), toate au in schimb aceleasi nevoi: diversificarea programelor de beneficii si inovatia in ceea ce priveste starea de bine a angajatilor. In ceea ce priveste domeniile, in prezent oferim programe de well-being atat in industria telecomunicatilor si IT, cat si cea pharma", sustine Alecsandra Ionita, specialist well-being la Smart Experience.

De ce apeleaza angajatorii la programe de well-being

Potrivit specialistului well-being, in urma survey-urilor derulate la sfarsit de an in companii, angajatii isi exprima din ce in ce mai mult nevoia de a vedea eforturile angajatorului in gasirea unui echilibru intre viata profesionala si cea personala. "Acest echilibru este atins prin implementarea unui program well-being care acceseaza mai toate nevoile angajatului: echilibrul psihic, echilibrul emotional, echilibrul fizic si nevoia de dezvoltarea personala continua", explica Ionita.

Iar daca pana in 2012 propunerile veneau din companiei care ofera programe de well-being, in ultimii doi cererea a venit direct de la angajatori. Cele mai cerute programe de companii sunt cele care vizeaza dezvoltarea pasiunilor angajatilor si dezvoltarea lor personala continuua, printre care intra ateliere de fotografie, aranjamente florale, bike-fest-uri, story telling sau pictura. In medie, o companie isi trimite angajatii la patru sedinte pe luna si la 10-12 module pe an.

Citeste si:
Sondaj: 1 din 2 angajati vrea sa ceara o marire pana la finalul anului
Sondaj BestJobs: Peste...

Programele de well-being inlocuiesc cresterile salariale?

Programele de well-being imbunatatesc starea de spirit a angajatului, cresc productivitatea, dezvolta munca de echipa, reduc absenteismului, cresc nivelul de energie pozitiva si de creativitate si ajuta la dezvoltarea personala a fiecarei persoane. "Companiile care apeleaza la astfel de servicii vor sa le ofere mai mult angajatilor si sunt foarte implicate si interesate de cresterea profesionala si personala a propriilor angajati. In companiile unde nu exista majorari salariale, angajatorii au gasit utila investitia intr-un program well-being de scurta durata, dar cu efecte pe termen lung", sustine reprezentantul Smart Experience.

Un program de well-being se intinde pe doua ore si are loc de obicei la sediul clientului, iar de la caz la caz sedinta se desfasoara in pauza de pranz sau dupa orele de lucru. Rezultatele unui astfel de program se vad chiar si din prima luna de activitate.

"Oferim de asemenea o serie de evenimente denumite Active Days si care se adreseaza grupurilor de prieteni sau colegi, in cadrul carora se realizeaza activitati din portofoliul Smart Experience ce se desfasoara preponderent in week-end-uri, in decursul a catorva ore. Fie ca vorbim despre activitati cu adrenalina – monster truck, salt cu parasuta, rapel, etc, fie ca vorbim despre aventura – off-road, veliere, sau relaxare, prin acest tip de evenimente ne propunem sa oferim experiente memorabile, outdoor, pentru grupuri de persoane dornice de a petrece timpul intr-un mod inedit”, mai spune Alecsandra Ionita.

Compania Smart Experience organizeaza cel putin sase cursuri la care participa 100 de angajati pe organizatie, insa numarul cursurilor ajunge si la 72 pe luna pentru aproximativ 1.500 de angajati.

Citeste si:
Sanatatea in Romania: Salariatii si somerii o duc cel mai bine
Sanatatea in Romania:...

In ultimii patru ani, in Romania, cererea de programe well-being a crescut tot mai mult. Acest tip de program a fost implementat in SUA in urma cu 15 ani, iar in Europa a evoluat continuu.

Sursa foto: Angajati fericiti/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Amenzi mai mari pentru angajatori privind orele suplimentare