Studentii care urmeaza programe de MBA invata tehnici de management, contabilitate si antreprenoriale, insa digitalizarea continua a determinat companiile sa adauge o noua cerinta pentru angajarea acestora, si anume codarea, scrie Businessweek.

Astfel, cu toate ca un curs de informatica ar adauga 16 ore suplimentare pe saptamana in orarul unui student MBA, angajatorii din marile companii cred ca acesta este un avantaj imens si prin urmare, absolventii ar obtine joburi mai bune, afirma Educationpost.

Scoala de Afaceri de la Harvard (HBS) din Boston, SUA, are deja in plan introducerea unui curs de programare optional in urmatorii ani, insa zeci de studenti merg deja la Universitatea Harvard din Cambridge pentru a asista la cursul introductiv de informatica. Profesorii de HBS spun ca fiecare scoala de afaceri ar trebui sa aiba un curs propriu de programare, pentru ca studentii sa nu fie nevoiti sa se indrepte catre alte universitati.

Codarea, noul trend printre viitorii manageri

Invatarea unui limbaj de programare este un avantaj pe piata de munca, intrucat multe companii ar putea economisi mii de dolari daca nu ar mai externaliza aceste servicii catre companiile specializate in IT si programare. In plus, viitorii manageri vor putea comunica mai bine cu programatorii din companie daca stiu sa identifice corect o problema legata de codare. Mai mult, trecerea unor competente de programare in CV inseamna, in ochii unor angajatori, atentie la detalii si gandire logica.

Programele MBA se adapta greu la aceste cerinte in conditiile in care multe programe de master din domeniu au introdus deja cursuri de baze de date si analize software. Cu toate acestea, studentii pot urma cursuri de programare online, care nu necesita la fel de mult timp ca un curs de la master.

Citeste si:
Trei idei pentru a gasi cei mai buni candidati din piata muncii
Angajatul ideal: trei idei...

Tot mai multe companii IT cer competente tehnice.

"Avem multi absolventi de MBA care devin manageri de produs in domeniul high-tech. Daca analizam contextul actual, tot mai multe companii IT cer competente tehnice - sa inteleaga codurile destul de bine pentru a le putea citi si scrie", spune Thomas Eisenmann, profesor de product management la HBS.

Limbajul tehnic, o "arma" pe piata muncii pentru absolventii MBA

Companiile nu cauta sa recruteza programatori specializati de la scolile de afaceri, insa vor ca managerii pe care ii angajeaza sa stie bazele codarii. Pentru a fi manager de produs la Amazon, de exemplu, absolventii MBA trebuie sa stie sa lucreze cu date si sa stapaneasca un limbaj tehnic.

Nu in ultimul rand, pentru managerii interesati sa inceapa un startup, cunostintele de programare faciliteaza gasirea unor solutii tehnice pentru problemele intampinate dar si aproximarea temporala corecta pentru crearea produsele tehnologice. In primele etape ale unui startup, cunostintele de programare sunt esentiale si pentru a economisi bani, intrucat un bun programator va putea sa realizeze un prototip inca din primele estape ale afacerii.

Citeste si:
Sase idei ca sa tii pasul cu piata muncii si sa ai performante
Sase abilitati care te ajuta...

Sursa foto: Diploma de absolvire si bani/ Shutterstock.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
CV-ul la control: ce NU trebuie sa incluzi intr-un CV