"Nu le putem cere acestor copii sa stea in Romania pentru ca ei cand termina scoala castiga 60.000 de dolari in SUA, daca se duc intr-un laborator, iar daca intra in banking castiga in America cel putin 200.000 pe an. Cate locuri din Romania pot oferi astfel de sume?". Este sinceritatea lui Adrian Dafinei, un profesor roman, care face naveta intre Romania si Canada pentru ca elevii romani sa bifeze excelenta la Olimpiada Internationala de Fizica.

Adrian Dafinei (66 ani) este profesorul coordonator al lotului olimpic de fizica. Jumatate din an, el se afla in Canada, unde locuiesc copiii lui, iar in cealalta jumatate, in Romania, unde invata copiii pe care ii selectioneaza si ii pregateste a se intoarce cu cinci medalii de la concursul international, asa cum s-a intamplat si in acest an. Profesorul Dafinei este si conferentiar universitar doctor la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti si de 20 de ani pregateste si selecteaza elevi romani pentru olimpiadele de fizica.

Romania este un loc usor ostil cu copiii foarte buni.

"Nu le putem cere acestor copii sa stea in Romania pentru ca ei cand termina scoala castiga 60.000 de dolari, daca se duc intr-un laborator in SUA, iar daca intra in banking castiga in America cel putin 200.000 pe an. Cate locuri din Romania pot oferi astfel de sume? Aici pare de necrezut ca cineva este in stare sa castige pe baza muncii pe care o face, pentru ca acolo nimeni nu-ti da un dolar daca nu castiga de pe urma ta. Daca castiga de pe urma ta 1 milion, iti dau 200.000 pentru ca tu chiar esti bun de atatia bani. Ei, aici asa ceva nu se petrece, lumea nu crede in aceste posibilitati. Romania este un loc usor ostil cu copiii foarte buni. Ei oricum iubesc Romania si din strainatate", a sustinut profesorul Adrian Dafinei intr-un interviu acordat wall-street.ro.

FOTO: Profesorul Adrian Dafinei (dreapta, ultimul), alaturi de lotul olimpic de fizica

Dafinei spune ca nu crede ca invatamantul romanesc ar trebui sa se schimbe. El isi doreste sa ramana asa, dar spune ca "din pacate va fi mult mai rau". "Eu am trait intr-o societate in care nu aveam bani multi, dar in care aveam respect. Profesorul era o persoana respectata. In acest moment, nu numai ca profesorul are bani putini, dar este un furnizor de servicii caruia i se scoate ochiul pentru orice. Profesorii nu au nici respect in momentul acesta si acest lucru este cel mai suparator pentru ei. Sa zicem ca suporta, pentru ca dorinta maxima a unui profesor este sa-si poata cumpara carti. Dar ceea ce le lipseste esential profesorilor este respectul societatii. Din pacate, tinerii care vor veni sa-i inlocuiasca, care sunt suplinitori acum si care au notele acelea mici vor fi niste persoane care nu o sa prea mai aiba ce sa spuna si nenorocirea reala va fi aceea in care copilul nu va mai avea de la cine sa invete. Asa ca eu nu cred ca ar trebui schimbat nimic acum, ci sa incercam sa pastram si sa readucem unele din valori", sustine profesorul Adrian Dafinei.

Nici nu ne punem problema sa fie vreun an in care noi sa nu avem cinci medalii. Ei stiu ca nu au alta sansa decat sa fie buni.

Ca sa devina olimpic cu aur, elevul trebuie sa fie pregatit de Dumnezeu si de parintii lui, spune Dafinei. El considera ca esentiala este totusi inteligenta nativa care ulterior trebuie intretinuta cu invatare si educatie pentru ca elevii sa fie olimpici si sa ajunga inclusiv la Olimpiada Internationala.

"Incepand cu clasa a VI-a, elevii trebuie sa tot invete. Este si o diferenta intre pregatirea de fizica si de alte materii. La matematica, de exemplu, programa este un pic mai mica. Deci daca ai o zi buna la mate, poti sa fii genial in ziua aceea. Sigur, e nevoie de noroc intotdeauna, dar la fizica lucrul asta nu se intampla. La mate sunt elevi care intra in lotul olimpic in clasa a XII-a. La fizica, eu nu pot sa spun ca am intr-a XII-a o surpriza si ca apare in lot un copil despre care nu stiu de cand era in clasa a VI-a. deci eu am un grup de copii pe care ii urmaresc si stiu precis ca dintre acestia imi apar cei cinci pentru Olimpiada internationala. E practic imposibil sa apara unul, asa, din vazduh. Nu exista asa ceva. Acestia sunt copii care lucreaza mult si foarte organizat si foarte ordonat. Nu-i pregatesc eu, doar ii selectionez si le adaug diferenta dintre ce fac la scoala si ce este pentru olimpiada", mai spune profesorul coordonator al lotului olimpic de Fizica.

Pentru ca Romania sa participe la olimpiada internationala, un prim pas este selectarea din 100 de copii care iau premii la etapa nationala a 20 de elevi, iar din acestia sunt alesi cinci elevi. Acestia din urma sunt pregatiti in mod special pentru a concura cu elevii din alte tari. "Acestia cinci, asa cum ii selectam si ii pregatim noi, precis iau premii la internationala. Problema noastra este ce culoare au medaliile, nu daca au medalii. Nici nu ne punem problema sa fie vreun an in care noi sa nu avem cinci medalii. Nu este usor nici pentru ei, nici pentru noi. E ceva ce facem in fiecare an. Ei stiu ca nu au alta sansa decat sa fie buni", sustine Adrian Dafinei.

In Romania, numarul de copii bine nascuti este mai mare decat in alte tari.

Profesorul recunoaste ca stie cu aproximatie care va fi ordinea romanilor la olimpiada internationala inainte de sa fie anuntate rezultatele. "Stim ce se va intampla la un concurs international, dar examenul este examen. In conditiile in care ei au de rezolvat cate 20 de probleme, selectia este foarte dura. De exemplu, anul acesta nu a intrat in lot un copil care anul trecut a luat aur si care acum este student la Stanford. Parerea mea ca in Romania numarul de copii bine nascuti este mai mare decat in alte tari. Esenta este cati dintre acesti copii vor deveni doar smecheri, descurcareti sau vor deveni persoane care isi folosesc inteligenta ca sa faca lucruri predictibile, sa construiasca ceva, nu sa se strecoare", spune Dafinei.

Profesorul subliniaza ca, in general, romanii se pricep sa se "strecoare", de la cel mai inalt nivel la persoana care este cel mai putin instruita. El crede ca inteligenta nativa a poporului exista, doar ca aceasta trebui instruita si insotita de multa educatie.

"Educatia inainte de invatamant ne lipseste tare de tot. Dar educatia nu poate veni din comanda de la Guvern, ci de la familie si de la o anumita inclinare cultivata a copiilor. Cel putin doi ani de acum incolo o sa avem olimpici la internationala. Eu cred ca Romania produce in fiecare an in jur de 60 de copii de mare valoare la fizica. Fiecare copil trebuie sa fie excelent la ceva, fiecare isi poate gasi in interiorul lui mecanisme, taria sa faca un anumit lucru. Din pacate se intampla din ce in ce mai putin. Cred ca vor trece 20 de ani pana cand parintii vor redescoperi ce important este sa-si incurajeze copiii sa invete. Inca nu am atins punctul cel mai de jos in care vor disparea profesorii bine pregatiti si bine intentionati. Apoi, escaladarea va fi cam complicata", crede Dafinei.

Citeste si:

    Copiii olimpici sunt "pacoste" in clasele lor

    Un nivel ridicat de pregatire al profesorilor este esential pentru ca, in general, copiii olimpici sunt "pacoste" in clasele lor, dupa cum ii alinta profesorul de fizica. Ei pun intrebari "traznite", iar profesorii trebuie sa discute special cu ei si trebuie la randul lor sa fie foarte buni pentru a le explica elevilor.

    Astfel, Dafinei da ca exemplu Liceul International de Informatica, care aplica politici de privat si aplica politici ca in Vest. "Cei de la Harvard aduc copii din alte tari ca sa le asigure mediul de copii foarte bine pregatiti, in care altii dau banii, pentru ca copiii astia studiaza pe gratis, iar scoala lor ar costa 200.000 sau 300.000 de dolari, bani pe care altii ii platesc si poate ca platesc de doua ori mai mult ca sa stea la Harvard. Deci americanii dau, poate, 600.000 de dolari pe an pentru ca Denis (n.r. Denis Turcu, olimpic la Fizica admis la Universitatea Harvard) sa stea la Harvard fara niciun ban. De ce? Pentru ca el ii va invata sau le va da exemplul celor de acolo ca invata bine. Acest lucru se intampla si la Liceul International de Informatica, care aduce copii din tara care primesc burse si li se ofera premii daca sunt foarte buni. Asa trebuie sa se intample intr-un invatamant de excelenta", sustine profesorul Adrian Dafinei.

    Citeste si:

      Anul acesta, elevii lotului national de fizica, coordonat de domnul profesor Adrian Dafinei si doamna profesoara Delia Davidescu, au obtinut doua medalii de aur, doua medalii de argint si o medalie de bronz in cadrul Olimpiadei Internationale de Fizica ce s-a desfasurat la Astana, Kazakhstan, in perioada 13-21 iulie 2014:
      • Aur – Cristian Frunza
      • Aur – Stefan Eniceicu
      • Argint – Denis Turcu
      • Argint – Tudor Cretu
      • Bronz – Gabriel Gaitan

      Lotul olimpic de fizica al Romaniei s-a clasat detasat pe primul loc dintre echipele europene prezente la concurs, performanta obtinuta pentru al doilea an consecutiv. Olimpicii au fost premiati de Fundatia eMag cu cate 10.000 de lei pentru medalia de aur, 8.000 de lei pentru cea de argint si 6.000 de lei pentru bronz. Profesorii pregatitori au fost recompensati cu premii in valoare de cate 3.000 de lei fiecare.

      Citeste si Olimpicul roman admis la Harvard si cel mai medaliat elev al tarii: E greu sa faci performanta cand mergi full time la scoala!

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Cariere »



      Setari Cookie-uri