Intr-un domeniu in care angajatorii inca mai alearga dupa candidati si pentru angajarea carora pluseaza cu diverse recompense peste salariile de aproape 1.000 de euro in primii ani de munca, HR managerul companiei romanesti de software Avangate nu incurajeaza tinerii sa studieze la Universitatea Politehnica doar pentru "un job obtinut mult mai usor". Specialistul in resurse umane sustine acest lucru desi recunoaste ca efortul in Avangate este de a aduce oameni la discutii pentru ca multi dintre programatori sunt tinuti de alte companii in conditii bune.

"Avem nevoie mereu de oameni care sa ne ajute sa crestem cu 60% in fiecare an si atunci este nevoie de oameni care sa sustina cresterea rapida a business-ului. Cred ca IT-ul este o industrie care favorizeaza intr-adevar tinerii absolventi. Cred ca in orice industrie poti sa ajungi sa castigi bine si acest lucru este mult mai important pentru ca, pana la urma, nu vrem sa vedem oameni care se duc la Politehnica pentru ca li se pare ca o sa aiba un job mai usor obtinut sau pentru ca parintii le-au spus ca o sa aiba o viata mai usoara", a declarat pentru wall-street.ro Madalina Teodorescu, care conduce de cinci ani departamentul de resurse umane al Avangate, in care lucreaza in prezent 130 de angajati in sediul din Romania si 50 in Olanda, SUA si Taiwan.

Astfel, specialistul in resurse umane crede ca sunt si alte domenii in Romania care se dezvolta, cum ar fi sistemul privat medical, care pare ca se dezvolta foarte rapid sau in zona de energie alternativa.

Totodata, Madalina Teodorescu spune ca 2014 este un an in care trendul de cautarea a angajatilor este accelerat fata de anii trecuti. Astfel, Avangate, o companie romaneasca cu birou si in Silicon Valley, isi cauta viitori angajati prin evenimentele despre tehnologie pe care le organizeaza, dar si prin recomandarile venite din partea angajatilor si mai putin prin recrutarea clasica prin anunturi pe site-urile specializate.

"Mergem si pe LinkedIn pentru recrutare, insa ceea ce este amuzant este ca in grupul programatorilor PHP din Romania vezi ca, din 100 de membri, 10-20 sunt programatori si restul recrutori care au intrat pe grupul respectiv sa-i caute. Nu mai este un secret ca toti recrutorii sunt pe LinkedIn. Si noi il folosim, dar ni se pare mai important sa ne promovam in comunitatea de IT prin diverse evenimente gratuite prin care sa atragem potentiali candidati, suntem si in social media si ne folosim si de recomandari. Practic, incercam sa folosim toate canalele pe care le avem la dispozitie", sustine Madalina Teodorescu.

Recomandarea unui programator este recompensata cu 1.000 de dolari.

Insa, pentru a gasi mai repede programatorii potriviti, compania a implementat in urma de mai bine de un an un program de recompense pentru angajatii care fac recomandari.

"Toate pozitiile sunt postate atat online, cat si in sediu. Fiecare pozitie are atasata si recompensa pentru recomandare. De exemplu, recomandarea unui programator este recompensata cu 1.000 de dolari. Chiar vrem sa motivam oamenii sa ne recomande candidati. Cred ca multe companii au astfel de programe, fiecare il aplica diferit. Programul il avem de un an si ceva. Inseamna un cost mai mic fata de apelarea la o companie de recrutare", explica directorul de HR al Avangate.

Asa ca in Avangate 30% din angajarile in programare facute in ultimele luni au fost prin recomandari. Angajatul ideal pentru Avangate trebuie sa se potriveasca din punctul de vedere al competentelor tehnice si soft skills, sa se potriveasca cu cultura organizatiei si cu mediul informal din companie.

Recrutam studenti sau proaspat absolventi pentru zona financiara.

"Pozitiile pentru care recrutam studenti sau proaspat absolventi sunt in general in zona financiara, iar pentru zona tehnica, programatori, product manageri, solutions architecti, cautam oameni cu experienta de 3-5 ani. Este foarte greu sa inglobam juniori in cadrul dezvoltarii solutiilor Avangate, datorita nivelului mare de complexitate. Si atunci avem nevoie de oameni cu experienta", mai spune Teodorescu.

Chiar si asa, directorul de HR sustine ca cel mai greu este sa convinga oamenii sa vina la interviu. "Efortul in Avangate este de a aduce oameni la discutii pentru ca multi dintre programatori sunt tinuti de alte companii in conditii bune, dar odata ce vin la discutii cu noi si afla mai multe despre produsele pe care le facem, despre tipul proiectelor, felul in care lucram aici si oportunitatile pe care le au, atunci totul devine mult mai usor, foarte rar se intampla ca cineva sa se intoarca din drum. Din momentul in care are loc discutia, in general nu dureaza mai mult de doua saptamani pana la oferta", explica Madalina Teodorescu.

Specialistii din IT au acum posibilitatea sa spuna ce isi doresc fie in compania in care lucreaza, fie in alte parti.

Ea mai spune ca in IT se plateste de la negru la combinatie de contract individual de munca cu PFA pana la integral pe contract individual de munca. La Avangate este folosit exclusiv contractul individual de munca. Programatorii se asteapta la un minim ca juniori de 700-800 de euro si la peste 2.000 de euro pentru seniori (in functie de limbajul de programare), nivel la care pot ajunge dupa o experienta de cinci ani.

"Specialistii din IT au acum posibilitatea sa spuna ce isi doresc fie in compania in care lucreaza, fie in alte parti. Si din punctul acesta de vedere sunt rasfatati. Insa, mi se pare ca este un comportament benefic atata vreme cat interesele angajatilor se suprapun cu interesele companiei. Sunt colegi din zona de infrastructura care isi doresc foarte mult sa mearga la conferinte internationale si nu vad lucrul acesta ca pe un rasfat pentru ca acele conferinte prezinta ultimele tehnologii, ei invata si se intorc in companie si aplica o parte din ele. Cred ca nu mai este nicio noutate ca angajatorii sa ofere astfel de beneficii angajatilor, chiar daca in alte industrii par lucruri greu accesibile", sustine HR managerul Avangate.

Avangate cheltuieste 1.000 de dolari pe angajat/pe an pentru traininguri

Angajatii din Avangate au masa de pranz asigurata, parcare pentru biciclete si participa la teambuildinguri. Pe partea profesionala, ei au posibilitatea sa faca un schimb de experienta in biroul din Silicon Valley, SUA si sa mearga la conferinte in afara, dar si cursuri si traininguri facute, atat in Romania, cat si in Europa sau in SUA. In medie, bugetul pentru traininguri pe an este de 1.000 de dolari pe angajat.

HR managerul Avangate spune ca Silicon Valley este o piata competitiva, dar mai matura decat piata din Romania. "Prin urmare, goana dupa candidati nu este totusi la nivelul care se intampla aici. In SUA, oamenii nu privesc jobul ca fiind de lunga durata intr-o singura companie, ci mai degraba vin in companie, duc produsul la nivelul x, dupa care ei considera ca si-au incheiat acesta misiune si trec la o alta companie. Americanii vad joburile mult mai pragmatic din punct de vedere al rezultatelor", sustine Teodorescu.

Nu ne permitem sa avem luxul de a cere peste 10 ani de experienta ca in SUA.

De asemenea, media de varsta printre candidati este diferita in SUA. "Daca noi aici vedem oameni care la 26 de ani pot sa aiba 5 ani de experienta si chiar pot sa fie expusi unor proiecte foarte interesante, in SUA la 25 de ani oamenii abia termina facultatea. Asa ca acolo vedem candidati in mare parte de 35-40 de ani. In SUA, un specialist senior are 10-15 ani de experienta intr-un anumit domeniu. In Romania, piata este mult mai tanara si nu ne permitem sa avem luxul acestor cerinte de experienta pentru ca nu exista practic experienta in spate", explica specialistul in recrutare.

De la inceputul anului, Avangate a angajat 40 de oameni si mai are inca 20 de pozitii deschise, din care 15 pentru Romania. "Am recruta din Romania pentru SUA, daca cineva ar indeplini toate cerintele postului de acolo, dar este putin probabil. Ultima pozitie pentru care am recrutat acolo este una in departamentul financiar si vorbim de o persoana care are 20 de ani de experienta", spune Madalina Teodorescu.

In ultima vreme, se dezvolta foarte mult generatia de oameni din IT care pornesc start-up-uri, in general de produse si cu care Avangate se suprapune in privinta recrutarii, sustine directorul de HR. “Sunt multe evenimente la care vezi programatori tineri care fac start-up-uri de produse. Si cred ca aceasta este o zona cu care ne suprapunem in privinta atragerii candidatilor pentru ca este aceleasi mediul de lucru foarte degajat, inovativ, in care angajatul isi poate pune foarte mult amprenta pe ceea ce creeaza. Deci este cam acelasi tip de companie, dar diferenta este ca inca vorbim de start-up-uri care sunt foarte micute fata de Avangate".

Astfel, deschiderea start-up-urilor de produse software este in crestere in Romania. In plus, pe piata de IT, companiile mici tind sa ofere un grad tot mai mare de flexibilitate pentru angajati in ceea ce priveste programul de munca si locul de unde lucreaza, cu mult mai multa autonomie pentru programatori, spre deosebire de companiile mari.

Avangate este o companie romaneasca fondata in 2006 de antreprenorul Radu Georgescu, cu sediul central in Amsterdam, Olanda. In prezent, compania este unul dintre liderii pietei de solutii de eCommerce pentru producatorii de software si solutii Cloud. In octombrie 2013, Avangate a fost cumparata de compania Francisco Partnerso entitate de private equity din SUA axata pe tehnologie.

Sursa foto: Specialist software/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri