Este stiut faptul ca multi angajatori evita sa angajeze profesionisti peste o anumita varsta, iar asta se petrece nu numai in Romania, ci in intreaga lume. Pe fondul fenomenului de imbatranire a populatiei si al "crizei talentelor", in mod surprinzator aceasta categorie de angajati este trecuta cu vederea in mod constant si, as spune, pagubos pentru organizatii.

Principalul motiv de respingere evocat este ca in companie exista echipe de oameni tineri si seniorii nu ar reusi sa se integreze in astfel de echipe formate in general de cei din generatia Y. Alte motive de ‘refuzat’ seniorii ar fi: lipsa de energie, de motivatie, uzura fizica si psihica.

Nu discut acum motivele lor, unele putand fi fi bine-intemeiate pe experiente anterioare nefericite, insa ii rog pe angajatori sa se fereasca de generalizari. Sa nu respinga 'by default' candidatura unui senior. Am vazut zeci de persoane trecute de 45 de ani ce aveau mult mai multa energie, motivatie si spirit proactiv decat multi tineri, care la interviu s-au prabusit pe scaun lipsiti de chef, energie si interes pentru pozitia respectiva.

Persoanele de decizie din companii ar trebui sa ia considerare urmatoarele aspect, atunci cand politica de angajare este sa respinga din start candidatura unei persoane trecute de prima tinerete:

1. Acesti oameni vor veni cu o valoroasa experienta dupa "o viata" de activitate, o experienta ce uneori nu poate fi suplinita de nimic altceva.
2. Seniorii trateaza problemele cu o maturitate aparte atit profesional, cat si in aspectele cotidiene.
3. Angajatii cu experienta sunt dintre cei mai loiali angajati posibili. Cei mai multi vin sa stea pe termen lung, ei nu fug dupa 'noi provocari' sau dupa "noi oportunitati in cariera".

Retail jobs

4. Angajatii peste o anumita varsta au o flexibilitate mai mare in ceea ce priveste orele de program , iar daca au copii, acestia sunt de regula mari si nu mai au nevoie de mult de asistenta parintilor.
5. In privinta zilelor de concediu medical si a zilelor libere solicitate, contrar mitului urban, angajatii respectabili au statistic mai putine zile de absenta decat angajatii juniori.
6. Angajatii seniori tocmai datorita varstei sunt mult mai responsabili si de incredere, astfel ca vor contribui semnificativ in echilibrarea relatiilor intr-o echipa.

7. Persoanele cu o vechime mare in munca pot fi modele si mentori pentru colegii lor mai tineri, sporind performantele de ansamblu ale echipei.
8. Oamenii cu experienta indelungata au nevoie de foarte putin training sau chiar deloc.

9. De multe ori asteptarile lor salariale nu sunt mari, ci in general sunt la nivelul pretentiilor unei persoane cu experienta de 7-10 ani. De multe ori am avut surpriza sa aflu ca sunt chiar mai mici. De la o anumita varsta si un anumit nivel profesional, banii nu mai conteaze atit de mult pentru un senior, exista alte motivatii care le aduc implinire si satisfactie profesionala. De exemplu, bucuria de a darui din experienta lor si de a vedea cum se dezvolta sub ochii lor cei tineri.
10. Prin nivelul lor de senioritate ei transmit clientilor incredere, credibilitate si respect.

Citeste si:
Softelligence vrea să angajeze 100 de personae în următoarele 6 luni
Softelligence vrea să...
Sursa foto: Interviu pentru un job/Shutterstock.com
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Elena Popa
Elena Popa este senior recruiter la Adecco Romania, are opt ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera "Invitatie la success". Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera. De asemenea, ea este consilier de cariera pentru www.cvdesigners.ro.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri