Ministrul delegat pentru Departamentul de IMM-uri si Turism, Florin Jianu, sustine tinerii sa se inscrie la facultate pentru a-si deschide o firma si a crea astfel locuri de munca, in loc sa plece din capul locului cu ideea de a se angaja.

"Trebuie sa va puneti intrebarea daca nu este mai potrivit sa creati voi locuri de munca, nu sa studiati ca sa va angajati. Sa fii antreprenor inseamna sa ai incredere in tine, in profesori si in societate. Avem ajuns toti sa strambam din nas la orice, insa sta in puterea noastra sa schimbam lucrurile. Nu cred ca solutia este sa-mi iau bocceluta si sa plec in alta tara. Unul dintre atributele vietii este sa provoci in mod continuu norocul”, a subliniat ministrul Jianu, la un eveniment de informare despre accesarea fondurilor europene pentru deschiderea de firme, organizat la Universitatea Titu Maiorescu, care are 9 proiecte finantate din fonduri europene pentru practica studentilor.

Nemultumirea declanseaza antreprenoriatul.

Totodata, ministrul i-a incurajat pe studenti sa fie nemultumiti. De ce? "Nemultumirea este resursa antreprenoriala. Nemultumirea este o emotie care declanseaza antreprenoriatul. Nu este suficient ca antreprenor sa vii cu o idee. Este necesar un proiect, structurat sub forma unei analize de nevoi", a explicat Florin Jianu.

De asemenea, ministrul delegat pentru IMM-uri, i-a sfatuit pe tineri sa se lanseze in afaceri impreuna cu colegi de facultate sau cu alti cunoscuti. "Este foarte important ca atunci cand incepeti demersurile pentru o afacere sa va bazati pe cineva. Trebuie sa faceti afaceri in parteneriat, incercati sa faceti mici echipe inca de la facultate. Lucrurile incep in joaca, dar ele pot deveni serioase", a subliniat Florin Jianu.

El a mai spus ca, din pacate, valoarea antreprenoriala si dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale sunt mult mai sustinute in multinationalele din Romania decat in companiile romanesti.

Cum puteti obtine fonduri pentru viitoarea voastra afacere

Tinerii cu varsta intre 18 si 25 de ani pot primi o subventie de 25.000 euro pentru o firma nou-creata, iar elevii vor fi ajutati sa isi dezvolte spiritul antreprenorial in cadrul initiativei "Romania Start-up", finantata din fonduri europene si cu o alocare financiara totala de 152 milioane euro.

De asemenea, tinerii pot accesa fonduri nerambursabile de pana in 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro, din valoarea planului de afaceri. Aceste fonduri sunt pentru cei care isi deschid o firma cu cel putin 2 angajati, care sa aiba contract pe termen nedeterminat si sa fie platiti pentru norma intreaga.

Guvernul Romaniei finanteaza programele nationale START si SRL-D, dedicate tinerilor care vor sa infiinteze o afacere, precum si proiectul "Locuri de munca subventionate pentru TINEri", care a debutat in luna august a acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri