1. Devii mai destept

1. Devii mai destept

Daca ti-ai propus sa devii mai popular, sa ai un scor mai bun la capitolul "invidia celor din jur", sau pur si simplu sa impresionezi mai mult la o petrecere, e cazul sa inveti o limba straina. In plus, este o buna modalitate de a-ti spori inteligenta si de a imbunatati functionarea creierului.

"Daca vorbesti limbi diferite inseamna ca intelegi diverse abordari, metafore si, in plus, inveti cultura unei limbi, asa incat inveti de fapt diferite tipuri de cuvinte, nu doar diferite cuvinte", explica George Lakoff, profesor de stiinte cognitive si lingvistica in cadrul Universitatii din California, Berkeley.

Aceste lucruri vor aduce cu sine si deprinderea unui nou mod de a gandi, ceea ce inseamna ca iti vei putea exprima ideile in feluri diferite.

2. Inveti cuvinte care descriu o realitate noua

2. Inveti cuvinte care descriu o realitate noua

Sunt multe cuvinte in diverse limbi care nu au un echivalent in alte limbi precum engleza. Asta nu inseamna neaparat ca au un vocabular mai bogat, ci pur si simplu ca descriu realitati noi. "Motivul pentru care imprumutam expresii precum savoir faire din franceza este acela ca nu face parte din cultura altor limbi si ca atare cuvintele nu au fost adoptate de alte limbi", explica George Lakoff, profesor al Univestitatii din California.

Iata alte cateva exemple de cuvinte care nu au echivalent in limba engleza, de exemplu:

Jayus - acest cuvant de origine indoneziana se refera la faptul ca o gluma este atat de proasta, incat oamenii vor rade oricum;

Tartle - scotienii folosesc acest cuvant pentru situatiile in care cineva nu prezinta o persoana noua din cauza ca nu isi aminteste numele ei;

Saudade - Ati pierdut vreodata ceva si i-ati simtit lipsa foarte tare? Portughezii au un cuvant pentru asta;

Invatarea unei limbi straine este in primul rand o intrare intr-o lume noua a cuvintelor, care te vor ajuta sa descrii cu mai multa acuratete diverse experiente umane.

3. Devii un candidat mai bun pentru un nou job

3. Devii un candidat mai bun pentru un nou job

Oricat de mare ar fi numarul de joburi disponibile la un moment dat, un lucru a sigur: devine din ce in ce mai greu sa te angajezi. Pentru a fi selectat, trebuie sa fii cel mai bun candidat cu putinta, iar cei care vorbesc mai mult decat o singura limba sunt cu siguranta avantajati in conditiile economiei tot mai globalizate.

In urmatorii ani se estimeaza ca vor fi disponibile circa 25.000 de locuri de munca pentru translatori si interpreti, doar in Statele Unite. De asemenea, tot mai multe companii vor ca viitori angajati sa fie bilingvi.

4. Intarzii instalarea dementei

4. Intarzii instalarea dementei

Studiile au aratat ca cei care cunosc cel putin o limba straina sunt mai putin predispusi la trei dintre formele dementei.

In plus, conform cercetarilor din domeniul stiintei, cei care sunt bilingvi isi dezvolta anumite parti ale creierului care ii ajuta sa isi mentina dexteritatea mentala pe masura ce inainteaza in varsta. Un studiu recent condus de un cercetator de la Universitatea din Edinburgh, Thomas Bak, arata ca in cazul celor care vorbesc o limba straina demeta apare cu circa patru ani si jumatate mai tarziu.

"Capacitatea de a fi bilingv este un fel de exercitiu mental foarte eficient", explica Bak. "Intr-un fel, trebuie sa activez selectiv o limba si sa o dezactivez pe cealalta. Aceasta comutare necesita atentie".

5. Devii un vorbitor nativ mai bun

5. Devii un vorbitor nativ mai bun

Atunci cand inveti o limba straina, devii familiar cu un intreg sistem lingvistic care are noi reguli, structuri si etimologii.

De exemplu, articolul hotarat se exprima intotdeaua printr-un singur cuvant in engleza, "the", in timp ce in limba germana se folosesc articolele "der", "die", "das", "den", "dem" si "des", care difera in functie de caz - nomintiv, acuzativ, dativ sau genitiv, si gen sau numar. Asta inseamna ca nativii americani care invata germana trebuie sa invete noi stucturi ale limbii.

Atunci cand inveti o limba straina, trebuie sa te concentrezi pe regulile constructiei gramaticale, pentru a invata cum sa alaturi cuvinte si propozitii. Esti "fortat" sa gandesti diferit, ceea ce te ajuta sa iti intelegi limba nativa mai bine.

6. Un turist bun cu limbi straine se tine

6. Un turist bun cu limbi straine se tine

Cu toate ca multe tari sunt adevarate "creuzete" cand vine vorba de culturi, cunoastere limbii oficiale atunci cand vizitezi o tara este foarte importanta.

Atunci cand esti in Roma trebuie sa te porti ca romanii. Atunci cand esti turist intr-o tara si te straduiesti sa comunici in limba nativa, dovedesti ca ai respect fata de cultura respectiva. Acel respect iti va fi impartasit si, ca atare, te vei bucura de o experienta autentica in timpul sederii tale.